И четвъртият опит за избор на председател на СОС се

...
И четвъртият опит за избор на председател на СОС се
Коментари Харесай

10 дни преговарят как да тръгне работата за София

И четвъртият опит за избор на ръководител на СОС се пропадна
На 18 декември съветниците се събират още веднъж, преди този момент ППДБ-СС ги канят на срещи

Завъртя се смешка за ротационен принцип

Десет дни за договаряния си дадоха партиите в Столичния общински съвет, с цел да стигнат до решение кой да бъде ръководител и най-сетне градският парламент на София да проработи. Това се разбра от изказвания на общински съветници, откакто за четвърти път през днешния ден в зала пропадна изборът на ръководител. Така на 18 декември съветниците ще се съберат за пети опит.

На всички гласувания до момента политическите сили в съвета подкрепяха единствено своята номинация за поста, а ГЕРБ не издигна собствен човек. Кандидатите за поста дотук бяха Борис Бонев от ППДБ-СС, Диана Тонова от Българска социалистическа партия, Красимир Гълъбов от “Възраждане ” и Пламен Данаилов от “Има подобен народ ”.

След разногласия бе решено, че идващото съвещание ще бъде на 18 декември. Първоначално предлагането бе то да се организира на 12 декември. “За ” гласоподаваха 23 общински съветници, “против ” се оповестиха 11, а петима се въздържаха. А по-късно за новата дата предлагането беше подкрепено от 45 общински съветници, един се разгласи срещу, нито един не гласоподава “въздържал се ”.

След процедурата в зала се разбра, че ППДБ-СС в последния миг в сряда вечерта са поканили на срещи представителите на другите партии в СОС, а Борис Бонев сподели, че се надява всички да се отзоват на градивните срещи. Те били за политики в идващите два месеца, обясниха от ГЕРБ-СДС.

Оттам обявиха, че няма по какъв начин да уважат такава покана, откакто не знаят кой ще води договарянията, нито се знае коя е кандидатурата на ППДБ-СС за ръководител. Апел кметът на столицата Васил Терзиев да поеме юздите на договарянията, насочи Антон Хекимян, който изясни, че София е пленник на Борис Бонев и желанието му да бъде ръководител на Столичния общински съвет. “Досега не сме чули от обединението на ППДБ-Спаси София друго предложение, видяхме единствено, че Борис Бонев е отдръпнат, само че не е ясно дали още веднъж ще кандидатства за мястото ”, уточни той.

Преди това още в залата, Георги Георгиев от ГЕРБ уточни, че не датата е казусът, а неналичието на болшинство и по думите му политическата рецесия би трябвало да бъде решена в най-кратки периоди. Бившият ръководител на СОС добави: “За разлика от сътрудниците ние не решаваме кадрови въпрос на един ядосан общински консултант, ние не търсим работа на нито един от съветници от нашата група, както вършат сътрудниците и обичат напук Борис Бонев. Това е повода София да е в рецесия - политическа, която се трансформира в управническа. Нови и нови проблеми изникват всеки ден и за тях е нужен Общински съвет.

Борис Бонев не пожела да дава отговор на въпросите дали ще отдръпна кандидатурата си.

Засега общинските съветници отхвърлят разновидността за ротационен ръководител, макар че от ГЕРБ-СДС се пошегуваха, че щом ги канят за политики в идващите два месеца, може да има и ротационен ръководител на два месеца.

Според съветници, най-вероятно е болшинство да се реализира с ГЕРБ, които имат 14 общинари или с Българска социалистическа партия, които имат 9-ма съветници. Неофициално обаче в групата на ППДБ-СС има разлики по въпроса. От “Спаси София ” неколкократно обявяваха, че няма да ръководят с ГЕРБ, а оттова ги отвърнаха, че след такива изказвания им търсят поддръжка за кандидатурата им за ръководител. Различия има и сред “Демократична България ” и Българска социалистическа партия.
Васил Терзиев, кмет на София: Щетата може да е 240 млн. лева
С зов към всички



“До понеделник би трябвало да бъде определен ръководител на Столичния общински съвет, с цел да не загубим пари. Поставяме като краен период 12 декември. Без ръководител и започване на действителната работа на СОС вредата ще е 240 милиона лв. ”, съобщи кметът на Столична община Васил Терзиев на днешното съвещание на СОС, преди съветници да решат да изберат дата 18-и.

Терзиев акцентира, че има доста неща, които касаят града и те имат доста съществено материално изражение. “Това, което сме анализирали с моя екип, като краен период Общинският съвет да проработи, е 12 декември, с цел да може до края на годината да се одобряват всички решения. Затова би трябвало оптимално бързо да бъде определен ръководител на СОС, както и да се създадат разпределения по комисии, да има подготвени отчети, всичко да бъде планувано, с цел да се избегне да загубим доста пари, да не посрещнем някои заплащания, да работим с план-сметка от предходни години, да имаме проблеми с рамката за превоз, една камара неща, които биха довели до проблеми за града ”, уточни той пред общинските съветници.

Столичният кмет насочи зов към всички, без значение какво ще коства партийно, какъв брой ще е мъчно, би трябвало да намерят решение до понеделник, с цел да може да се придвижи работата на СОС. Той бе безапелационен, че това, което би трябвало да се случи, е да се отпуши работата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР