И БНБ призна какво ще стане с лихвите до края

...
И БНБ призна какво ще стане с лихвите до края
Коментари Харесай

БНБ: Силен скок на лихви и депозити до края на годината

И Българска народна банка призна какво ще стане с лихвите до края на годината: 

Почти нулев напредък на стопанската система за следващата година предвижда Българска народна банка в Макроикономическата си прогноза. " Очакваме растежа на действителния Брутният вътрешен продукт на България да се забави до 2.8% през 2022 и до 0.1% през 2023 година, след което да се форсира до 3.4% през 2024 ", означават от централната банка, представени от.

Според анализаторите на Българска народна банка за по-ниския напредък на икономическата интензивност през 2022 ще способстват разширението на негативния принос на чистия експорт и забавянето на растежа на частното ползване вследствие на отрицателния резултат от ускоряването на инфлацията върху действителния наличен приход на семействата.  Тази динамичност ще бъде единствено отчасти обезщетена от упования по-силен напредък на държавното ползване, както и от значителното струпване на ресурси в стопанската система под въздействие на нарасналите инфлационни упования и несигурността по отношение на ефикасното действие на световните вериги за доставки. Допусканото утежняване на световната макроикономическа среда в композиция със запазването на относително висока инфлация при потребителските цени ще доведат до в допълнение закъснение на растежа на икономическата интензивност през 2023, разясняват от Българска народна банка.

Фактор, който ще поддържа в най-голяма степен икономическата интензивност през 2023 съгласно анализаторите на Българска народна банка, е предстоящото асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) от страна както на частния, по този начин и на обществения бранш. Прогнозираното ускорение на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт през 2024 е в сходство с техническото допускане за възобновяване на външното търсене и предстоящото ускорение на растежа на крайните потребителски разноски в изискванията на отслабващ инфлационен напън.

От Българска народна банка чакат растежа на компенсацията на един нает да възлезе на 19.2% за 2022, а през 2023  нарастването ù да се забави в номинално изражение до 7.5% и да остане по-ниско от средногодишния ритъм на повишаване на потребителските цени, което ще се отрази посредством намаляване на действителните приходи на семействата. По-слабото повишаване на заплатите спрямо инфлацията ще се дефинира от плануваното намаляване на икономическата интензивност в страната, което ще ограничи опциите на компаниите да трансферират увеличените разноски за труд към крайните консуматори. Забавянето на инфлацията през 2024 се чака да повлияе за по-умерено повишаване на номиналната отплата на един нает, само че задълбочаването на дефицита на работна мощ ще продължи да оказва напън за покачване на заплатите в действително изражение, надхвърлящо растежа на продуктивността на труда. В резултат чакаме растежът на компенсацията на един нает да се резервира на равнище от 7.5% през 2024.

От централната банка чакат както лихвите по заемите, по този начин и тези по депозитите в България да се покачат доста по отношение на настоящите доста ниски в исторически проект равнища, като най-голямо нарастване се чака през четвъртото тримесечие на 2022 и през първата половина на 2023. От втората половина на 2023 до края на прогнозния небосвод предвиждаме лихвените проценти по депозитите и заемите да се стабилизират на достигнатите по-високи нива в сходство с пазарните упования за динамичността на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната.

По отношение на инфлацията от Българска народна банка показват, че съгласно базисния сюжет на прогнозата годишната инфлация се чака да възлезе на 14.9% в края на 2022, като за нея ще способстват всички съществени групи артикули и услуги. Допуска се опцията действителната големина на инфлацията в края на годината да бъде в относително необятен период (от 11.6% до 18.8%, като вероятността за това се прави оценка на 60%). " Прогнозираме темпът на повишаване на потребителските цени да се забави до 4.1% в края на 2023 и до 3.4% в края на 2024 ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР