и беше неин домакин, заяви, че се е надявал участниците

...
и беше неин домакин, заяви, че се е надявал участниците
Коментари Харесай

Срещата за мир в Кайро се разкъса между правото на Израел да се з...

и беше неин хазаин, съобщи, че се е надявал участниците да призоват към мир и да възобновят напъните за разрешаване на десетилетния блян на палестинците към държавност.

 

Срещата обаче завърши без водачите и външните министри да се спогодят за взаимно изказване, две седмици след началото на спора, в който починаха хиляди хора и който докара до филантропична злополука в блокирания анклав Газа с население от 2,3 млн. души.

 

, не бяха оптимистично настроени за пробив, защото Израел приготвяше сухопътна инвазия в Газа, целяща да унищожи войнстващата палестинска формация Хамас, която на 7 октомври вилня в градовете й, убивайки 1400 души.

 

Докато арабските и мюсюлманските страни приканиха за неотложно преустановяване на израелската атака, западните страни показаха най-вече по-скромни цели, като да вземем за пример филантропична помощ за цивилните.

 

Йорданският крал Абдула осъди това, което назова международно безмълвие във връзка с израелските офанзиви, при които са починали хиляди хора в ръководената от Хамас Ивица Газа и над един милион са останали без дом, и прикани за неутрален метод към израелско-палестинския спор.

 

Палестинският президент Махмуд Абас съобщи, че палестинците няма да бъдат разселвани или прогонвани от земята си.

 

" Ние няма да напуснем, няма да напуснем ", съобщи той на срещата на върха.

 

Франция прикани за основаване на филантропичен кулоар в Газа, който съгласно нея може да докара до преустановяване на огъня. Англия и Германия приканиха израелските военни да проявят въздържаност, а Италия съобщи, че е значимо да се избегне ескалация.

 

Съединените щати , най-близкият съдружник на Израел и жизненоважен участник във всички предходни мирни старания в района, изпратиха единствено своя шарже д`афер в Кайро, който не приказва обществено на срещата.

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че главната цел на срещата на върха е " да се изслушаме взаимно ".

 

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ОГЪНЯ

Срещата имаше за цел да изследва по какъв начин да се предотврати по-широка районна война. Дипломатите обаче знаеха, че общественото единодушие ще бъде мъчно заради чувствителността на апелите за преустановяване на огъня, дали да се загатва нападението на Хамас и правото на Израел да се пази.

Арабските страни се притесняват, че офанзивата може да прогони жителите на Газа за непрекъснато от домовете им и даже в прилежащи страни - както се случи, когато палестинците избягаха или бяха принудени да изоставен домовете си по време на войната през 1948 година след основаването на Израел.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси съобщи, че страната му се опълчва на това, което той назова разселване на палестинци в египетския най-вече необитаем район Синай, като добави, че единственото решение е самостоятелна палестинска страна.

Египет се притеснява от неустановеност наоколо до границата с Газа в североизточната част на Синай, където се сблъска с ислямистко въстание, което доближи своя пик след 2013 година и в този момент значително е потушено.

Йордания, в която живеят доста палестински бежанци и техните потомци, се притеснява, че един по-широк пожар ще даде на Израел опция да изгони всеобщо палестинците от Западния бряг.

 

Малко преди откриването на срещата на високо ниво камиони, натоварени с филантропична помощ, започнаха да влизат през пропускателния пункт Рафах в Газа. От няколко дни Египет се пробва да насочи филантропична помощ към Газа през пропускателния пункт - единствената точка за достъп, която не се управлява от Израел.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР