И ако новината, че Лука Модрич печели „Златната топка“ се

...
И ако новината, че Лука Модрич печели „Златната топка“ се
Коментари Харесай

Зизу предрекъл „Златна топка“ за Модрич

И в случай че новината, че Лука Модрич печели „Златната топка“ се е оказала изненадваща за част от футболните почитатели и експерти по света, то това не може да се каже за един прославен французин. Става въпрос за Зинедин Зидан, някогашен треньор на хърватския състезател в „Реал“ (Мадрид). Зизу предсказал на Модрич, че ще получи най-голямото самостоятелно футболно отличие в света още през зимата на 2016-а.

Това призна самият състезател, откакто бе запитан от френски публицисти дали е очаквал да спре превъзходството на Кристиано Роналдо и Лионел Меси в битката за оценката.

„Всъщност да, чаках – сподели Модрич. – Когато Зинедин Зидан стана треньор на „Реал“ през януари 2016-та, той ме повика в кабината си след подготовка. Каза ми, че ме вижда като извънреден състезател, който ще е движещата мощ на поетия от него тим. Сподели ми още какво чака от мен. Зидан тогава ме изненада, като добави, че съм футболист от международна големина, който действително може да завоюва „Златната топка“. Когато състезател като него ти каже сходно нещо, започваш да вярваш, че в действителност това не е толкоз невероятно.“

И в реалност е по този начин. Модрич прекъсна превъзходството на Роналдо и Меси, които през последните 10 години завоюваха по пет пъти оценката. Сега португалецът, завоювал за трети следващ път Шампионската лига, остана втори. Меси, взел този сезон „ Златна обувка “ за голмайстор на Европа, спечелил купата в Испания, Купата на Краля и Суперкупата на страната, финишира… пети. За първи път от 2006-а насам Меси даже е навън от Топ 3 на класацията. Двамата с Роналдо мъчно преглътнаха обстоятелството, че Модрич печели и не почетоха събитието.

„Не съм този, който би трябвало да каже дали Кристиано и Лео би трябвало да са тук, само че несъмнено, че щях да се развеселявам на тяхното присъствие“, сподели Модрич.

Хърватският полузащитник би Роналдо и Меси и в класацията на ФИФА за най-хубав състезател през септември. И това награждаване обаче бе пропуснато от двете мегазвезди.

„Те дискредитират футбола и даже не схващат това“, обявиха от ФИФА тогава.
Липсата им обаче надали помрачи настроението на Модрич, който бе покрит с похвали от целия свят.

„Моите поздравления към теб, Лука – съобщи Краля на футбола Пеле. – Отборните титли са най-хубавата част от футбола, само че самостоятелните призове също са чудесно нещо.“

Легендата Давор Шукер също поздрави своя съотечественик. Преди триумфа на Модрич, точно някогашният нападател бе с най-хубаво класиране на хърватски футболист в анкетата – второ място през 98 година

„Това е премия за футболния му гений, познания и умения, както и за несравнимия темперамент, с който преодолява всички спънки в кариерата.“

 Зизу предсказал

Президентът на Хърватия – Колинда Грабар-Китарович насочи специфичен привет към новия притежател на „Златната топка“.

„Със своя професионализъм и умеене да се справяш с всичко на футболни терен, вдъхновяваш хората към себе си и не спираш да си все по този начин първокласен образец за подражателство “, съобщи президентът.

Макар да е футболист на „Реал“, Лука Модрич изцяло заслужи „Златната топка“, разгласи и Христо Стоичков. Българинът, който завоюва най-престижния самостоятелен приз във футбола през 1994 година като състезател на „Барселона“, оцени високо качествата на хърватина, съобщи Би Ти Ви.

„Той потвърди, че в краката на нас, балканците, има нещо друго “, сподели Камата.

Модрич и Стоичков са единствените футболисти от Балканския полуостров, ликували със „Златната топка“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР