И-12 (АНТ-23) има странен външен вид, с предно и задно

...
И-12 (АНТ-23) има странен външен вид, с предно и задно
Коментари Харесай

И-12, съветският изтребител, в който пилотът-изпитател рискува да стане на кайма

И-12 (АНТ-23) има чудноват външен тип, с предно и задно витло, което сигурно не разрешава на водачите, които летят с него по време на тестванията, да заспят.

Един от първите изтребители, планиран особено за Л.В. Курчевски, е И-12 (АНТ-23). Проектирането му стартира на 1 април 1929 година. Решено е да се построи напълно железен двулъчев едноместен изтребител с два мотора „ Юпитер “ с въздушно изстудяване от 420 (525) к.с. всеки. Вътре в носещите греди, направени от стоманени тръби с диаметър 170 мм, са инсталирани оръдия „ Курчевски “.

 Двойка следи от близко аероплан, оборудван с мотор Юпитер

Двойка следи от близко аероплан, оборудван с мотор ЮпитерJ.F.M. Trum, Fotopersbureau Гелдерланд (CC BY-SA 4.0)

Според спецификациите самолетът се планува да доближава скорост от 300 км/ч на височина 5000 м. Изчисленията демонстрират, че тежестта на самолета е прекомерно огромно, става и ясно, че при тегло от 2405 кг той ще доближи 318 км/ч на 5 км височина. При това времето за нанагорнище до 5000 метра няма да бъде повече от 7,7 минути, а таванът ще бъде 9320 метра.



airwar.ru

Първоначално се преглежда разновидността за оборудването му с едно 102-мм оръдие, само че в окончателния вид са определени две динамични оръдия AПК-4 с диаметър 76,2 мм, сложени на опашната стрела, и картечница ПВ-1.

Не единствено оръдията са присъща линия на този изтребител, променя се също и оформлението на неговия фюзелаж. Силовата установка с гребен винт е ситуирана начело, кабината откъм гърба, а втората силова установка с тласкащо витло е в края на тази структура.



airwar.ru

Тази скица дава обещание да понижи съпротивлението на самолета и надлежно да усили оптималната му скорост. Само че постигането на тази цел има голяма негативна страна: при неотложност водачът, откакто напусне самолета с парашут, съвсем несъмнено пада в перката на задния мотор. Конструкторите вземат поради това и възнамеряват да монтират витлова спирачка при втория вид на изтребителя.



airwar.ru

Изтребителят с мотор „ Юпитер-IV “ е издигнат през 1930 година. На 29 август 1931 година И.Ф. Козлов прави първия си полет с И-12. По време на тестванията водачът претърпява изнервящи завършения. Според информацията, която можем да прочетем в , на 12 март 1932 година при първия изстрел на АПК-4 снарядът се взривява в цевта и прекъсва кабелите за ръководство на елероните. При кацане опашната стрела се откъсва, само че опитният водач избавя машината.



airwar.ru

За този героизъм, припомня , на 20 май 1932 година Козлов е награден с медал „ Червена звезда “ № 27. Усъвършенстването на устройството лишава още шест месеца, само че предстоящите летателни характерности по този начин и не са реализирани.



airwar.ru

Общо до последното политане, състояло се на 28 септември 1932 година, самолетът лети 21 пъти. Така че е решено тестванията да спрат, защото броят на нужните проверки нараства и е невероятно да се завършат. Пилотите се оплакват от вибрациите на устройството в съвсем всички режими на полет. Те също не са удовлетворени от това, че И-12 доближи оптималната скорост от едвам 259 км/ч.



airwar.ru

На 4 юни е получена заповед от заместник-началника на ЦАГИ А.Н. Туполев да се спре построяването на И-12.

създател: НИКИТА ПЕТРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР