Хуманитарна организация казва, че американска медицинска сестра и дъщеря, освободени след отвличане в Хаити, са здрави и невредими

...
Хуманитарна организация казва, че американска медицинска сестра и нейната малка
Коментари Харесай

Хуманитарна организация казва, че американска медицинска сестра и нейната малка дъщеря, които са били отвлечени в Хаити в края Юли и освободените тази седмица не са били увредени и са здрави

От DÁNICA COTO Associated Press, 10 август 2023 г., 11:12 ч. Хаити в края на юли и освободените тази седмица не са увредени и са здрави, каза хуманитарна организация в четвъртък.

Съобщението разсея притесненията относно състоянието на Аликс Дорсейнвил и нейната дъщеря. Насилствените банди в Хаити са известни с това, че малтретират и понякога изнасилват тези, които отвличат, като често държат жертвите с месеци и искат множество откупи.

„Аликс е забележително издръжлива жена, чието поведение с Бог води нейната дълбока любов към нейното семейство и нейната страстна отдаденост към хаитянския народ“, каза El Roi Haiti, християнската група, основана от съпруга на Dorsainvil.

Това също благодари на американските власти за това, че работят „неуморно зад кулисите“ и приписа заслугата на религиозно министерство на глобалната сигурност, че е осигурило консултанти, които помогнаха за освобождаването на Дорсейнвил и нейната дъщеря на 8 август.

„Бог демонстрира Своята любяща доброта чрез партньори и ресурси от частния и публичния сектор, които ни помогнаха да се справим с тази криза", каза групата.

Не е ясно дали е платен откуп. Групата и представители на САЩ не са предоставили повече подробности.

Пиер Есперанс, изпълнителен директор на Националната мрежа за защита на човешките права в Хаити, каза в телефонно интервю, че откупите варират диво, като някои банди искат до $1 милион, а други искат $100 000, но приемат $10 000.

Той отбеляза също, че бандите понякога ще искат втори или трети откуп, преди да освободят някого .

„Бандите са терористи“, каза той, повтаряйки настроенията на мнозина в страната с повече от 11 милиона души, където повече от 530 души са били отвлечени от януари, според една местна организация с нестопанска цел.

Само от май до средата на юли най-малко 40 души са били отвлечени, според групата на Есперанс. Сред тях са известен журналист, шестима охранители, полицай и бившият президент на временния избирателен съвет на Хаити, който беше отвлечен на 20 юни и не е освободен.

Дорсенвил и дъщеря й бяха отвлечени на 27 юли, същия ден, в който беше отвлечен д-р Самсон Марсилие, директорът на епидемиологичния отдел на Хаити. Той все още не е бил освободен.

Също този ден Държавният департамент на САЩ предупреди американските граждани да напуснат Хаити „възможно най-скоро“ и нареди напускането на САЩ без спешни случаи. държавен персонал поради съображения за сигурност. Страната остава под заповедта на САЩ „да не се пътува“.

От януари до март се съобщава за повече от 1600 убити, ранени или отвлечени души, което е близо 30% увеличение в сравнение с последните три месеца на 2022 г., според най-новия доклад на ООН.

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри повтори искането си, което за първи път отправи през октомври за разполагане на международни въоръжени сили за борба с банди, за които се смята, че контролират до 80% от столицата на Хаити, Порт-о-Пренс.

Кения предложи да ръководи многонационални полицейски сили, а САЩ казаха миналата седмица, че ще представят резолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да разрешат подобни действия.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР