Художници се надпреварват да рисуват Аника и Каролина от село

...
Художници се надпреварват да рисуват Аника и Каролина от село
Коментари Харесай

Двете приказно красиви родопчанки, които вдъхновиха България...

Художници се надпреварват да рисуват Аника и Каролина от село Старцево - дружелюбни, благи и смирени

„ Кое е това красиво момиче, с което се отсрамваме тези дни след резила с джукестата миска? Някой познава ли го? То съществува. Да го обявим за същинската Мис България! “. Това написа през октомври 2019 година в профила си във Facebook някогашният основен редактор на „ Жълт Труд “ и почитан публицист Зоя Деянова. Поводът беше коронясването за „ Мис България’ 2019 “ Радинела Чушева - представяна като 23-годишна някогашна адреналинка и студентка по публицистика с корекции, които нито почитателите й, нито тези, които скочиха против нея, могат да изброят.

Красавицата, за която приказва Зоя Деянова, е Аника Романова от златоградското село Старцево. Снимките на момичето с дългите руси коси, изваяно естествено от природата като приказна нимфа, започнаха да обикалят обществените мрежи, изумявайки света с хубостта й. Те бързо станаха шлагер освен за родопчани, само че и за всички българи, където и да се намират из планетата.

Оказа се, че Аника в действителност е единствено едно от бижутата на семейството. Именити фотографи направиха находката, че и сестра й Каролина е не по-малко красива, с естествена, доста друга дълбока и чувствена красота. Когато се появиха и с брат си Роман на поляните на събора на Рожен, хората се надпреварваха да се снимат с тях. Тримата дружно към този момент са като герои от приказка, лицата им, одухотвореността и самобитността на всеки от тях споделя друга история, само че все обвързвана с родната им планина.



Все повече фотографи, а напоследък и художници, се въодушевяват от семейство Романови. Това става непринудено, децата не са поискали да им се случи, нито пък им харесва.

" Нямат никакво театралничене, нито в държанието, нито в контактите си с хората, доста са скромни. И освен че са харизматични. Впечатли ме възпитанието, културата и полезностите на тези деца ", сподели фотографът Борис Мутафчиев.

" Ние сме едно напълно нормално семейство от село Старцево. Макар и да учим и работим разнообразни неща, имаме една обща пристрастеност към фолклора и традициите на Родопа планина. Старцево е едно от най-старите села в Родопите. В землището на селото е местността Белите камъни, където са намирани следи и остатъци от живот на античните траки. През селото е минавал и значим римски път. Днес село Старцево е най-голямото село в региона, както и едно от най-големите в цяла България. Хората от селото съблюдават и до през днешния ден антични обичаи и традиции, излъчени от генерации на генерации. Освен със завладяващите песни и хубостта на носиите, Родопа е богата и на добродушни и дружелюбни хора – благи и смирени ", споделя Аника.

" Родопа за нас е всичко. Още от доста дребни участваме по събори и концерти дружно с учебните и читалищните групи на селото. Първите песни, които сме чули и научили, са родопските. Макар към този момент аз и сестра ми да не пеем по концерти, брат ни към момента продължава да учи и да търси остарели, достоверни и незаписани песни от региона, с цел да ги резервира в нишката на времето. Всичко изискуем на родителите си и техния блян да ни научат на обич към родното място и неговите богатства ", споделя Каролина.

Братчето им Роман е с гения и фантазията за артист. " Голяма фантазия ми е да запиша албум със старцевски песни, които да останат за идните генерации. Надявам се и те да обичат и ценят България и своето отечество, да съхраняват и да се гордеят с нашия богат фолклор ", споделя Роман.

" Никога не сме вярвали, че нашите фотоси ще провокират сходен интерес, само че се радваме, че има хора, които правят оценка това, което вършим. Надяваме се да има от ден на ден заинтригувани и любопитни хора, обичащи своята Родина ", споделя Аника.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР