Художникът Иван Токаджиев пред Виолета Тончева за двата сценографски плана

...
Художникът Иван Токаджиев пред Виолета Тончева за двата сценографски плана
Коментари Харесай

Художникът Иван Токаджиев за Човекът от Ла Манча: Гледайте и мислете! Мислете и гледайте!

 Художникът Иван Токаджиев пред Виолета Тончева за двата сценографски проекта в " Човекът от Ла Манча “ и микса сред действителното и имагинерното, за особения род спектакъл в театъра и  потребността от хуманистични идеали през днешния ден  

- С какво те въодушевява обликът на Дон Кихот?

- С това, с което въодушевява човечеството от 200 година насам, аз не върша изключение. Имах щастието, преди да се заема с мюзикъла, да работя за балета " Дон Кихот “. Постановката, предопределена за арабския свят, поставяше доста съществени провокации, само че ме приготви за срещата с мюзикъла " Човекът от Ла Манча “. Имах и добра среща с литературната първооснова, великия разказ на Сервантес. Дългогодишните контакти с дипломатическото тяло на Кралство Испания в България ми помогнаха да навляза в народопсихологията, довела до този връх в международната литература. Получи се и добра колаборация в екипа на мюзикъла - режисьора Борис Панкин, хореографа Боряна Сечанова, костюмографа Петър Митев и моята скромна персона. За всички нас е наслаждение да работим за тази режисура, която обикаля българските подиуми и ще откри, уповавам се, нови фенове и във Варна.

- Какъв план вложи в сценографското решение на " Човекът от Ла Манча “?

- Направих един амфитеатър, тъй че феновете да гледат откъм дъното на пандиза. Тази позиция е значима, тъй като по сюжета пиесата не е за Дон Кихот, а за писателя Сервантес. Реално се получава един необикновен род - спектакъл в театъра. Сценографските решения с aмфитеатъра и дърветата, които се движат непрестанно като пердета, държат будни сетивата  на феновете и насочват усещанията им. През цялото време те осъзнават, че следят хора, които играят на сцена. Тъкмо в това се състои и нашето обръщение - намирате се в спектакъл, в който се играе спектакъл, а вие сте участници в същия този спектакъл.  

- Хубава отдалеченост, която припомня - не на последно място, че театралното, както и житейското време са лимитирани... Но по какъв начин въпреки всичко се разграничават  паралелните светове на Сервантес и неговия воин Дон Кихот?

- Именно поради това направих два проекта на визуализация. Единият проект е реален, той има непрекъснато място на действието – пандиза. Всички останали инвенции, които ни препращат към романа " Дон Кихот “, съставляват визуализации, миксирани сред действителното и имагинерното. Мисля, че стана забавна връзка, по едно и също време осмислена и прочувствена.

- Дон Кихот наивникът или Дон Кихот философът, кой доминира в днешно време? А може би изобщо е старомодно да бъдеш рицар?

- Напротив. Предстои времето, когато рицарите  отново ще тръгнат  по света да проповядват високите хуманистични идеали. Те стават от ден на ден потребни в актуалното динамично и опростачено общество.

- Последно изречение, адресирано към феновете...

- Гледайте и мислете! Мислете и гледайте!

ЧОВЕКЪТ ОТ ЛА МАНЧА

Премиера – 19, 20 февруари, 19.00, Основна сцена

Мюзикъл по музика на Мич Лей, текст на Дейл Васерман и стихове на Джон Дариън

Диригент Страцимир Павлов

Постановк  а Борис Панкин

Сценография Иван Токаджиев

Костюми Петър Митев

Хореография Боряна Сечанова

Асистент хореограф Гергана Караиванова

Мултимедия Константин Гарнизов

Художник осветяване Лальо Христов

Превод Борис Панкин

Действащи лица и реализатори:

СЕРВАНТЕС/ДОН КИХОТ – Орлин Горанов

САНЧО/САНЧО ПАНСА – Мариан Бачев

АЛДОНСА /ДУЛСИНЕЯ – Лилия Илиева

ГУБЕРНАТОРА/ХАНДЖИЯТА – Боян Стоянов

ЗАТВОРНИЧКАТА/ХАНДЖИЙКАТА МАРИЯ – Евгения Василева

ЗАТВОРНИК/ПАДРЕТО – Борислав Веженов

ЗАТВОРНИК/САМСОН КАРАСКО/РИЦАРЯТ НА ОГЛЕДАЛАТА – Велин Михайлов

ЗАТВОРНИЧКА/АНТОНИЯ, ПЛЕМЕНИЦА НА АЛОНСО КЕХАНА – Мария Павлова

ЗАТВОРНИЧКА/ИКОНОМКАТА НА АЛОНСО КЕХАНА – Антоанела Петрова

ЗАТВОРНИК/БРЪСНАРЯТ – Пламен Георгиев

ХЕРЦОГА/ПЕДРО – Нейчо Петров - Реджи

ЗАТВОРНИК/АНСЕЛМО – Димитър Левичаров

ЗАТВОРНИК / ХОСЕ – Даниел Христов

КАПИТАНЪТ ОТ ИНКВИЗИЦИЯТА /ЗАТВОРНИК / ПАКО – Тихомир Трифонов

ЗАТВОРНИЦИ, МУЛЕТАРИ, МОМИЧЕТА В ХАНА, МАВЪРИ - Марила Гьонги

Участват още: Розалия Желязкова, Лъчезара Георгиева, Зои Бошнакова, Лукас Де Коннинг, Давиде Сикети, Франческо Капасо, Евгения Минкова, Алба Егидо, Илиана Божкова, Галина Велчева, Меган Рейд, София Еремина, Анна Андреева, Агнес Ди Маса, Галина Великова, Сандра Дотова, Лиляна Георгиева, Ариана Гуастаферо.

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР