Художествена галерия Христо Цокев започна годината с гостуващата изложба на

...
Художествена галерия Христо Цокев започна годината с гостуващата изложба на
Коментари Харесай

Габровската галерия представи изложба на дипломанти от Националната художествена академия

Художествена изложба „ Христо Цокев ” стартира годината с гостуващата галерия на студенти от Националната художествена академия, която беше открита на 6 януари 2023 година В изложбата са показани работи на дипломанти в степените „ бакалавър ” и „ магистър ” от специалностите „ Резба ”, „ Керамика ”, „ Метал ”, „ Текстил - изкуство и дизайн ”, „ Дизайн на порцелан и стъкло ” от Факултета по Приложни изкуства в НХА.



Събитието откри доцент Роберт Цанев - заместник-ректор на НХА и куратор на експозицията. По думите му показаните специалности са едни от основополагащите от основаването на Академията. За тяхното разпространение в образователното заведение е основан „ Център за запазване и развиване на обичайните за България приложни изкуства ”.



В подготвянето на изложбата в габровската изложба дружно с доцент Роберт Цанев работиха преподавателите Красен Троански, Росен Тошев, Адела Горанова, Светли Евгениев, Емил Бачийски и студенти от НХА. Това е първото ѝ показване пред аудитория в България. Преди това студентската експозиция е гостувала в Цариброд, Сърбия през ноември 2022 година Идеята на нейните основатели е тя да бъде забелязана от повече хора в страната. Използвани са разнообразни техники, смели колоритни решения, а наред с тях младите създатели демонстрират реформаторски търсения в региона на актуалното изкуство.



По време на откриването шефът на ХГ „ Христо Цокев ” Евгени Недев показа, че през последните години галерията интензивно работи да бъде посредник сред образованието и изкуството. В предходни години сходни партньорства са реализирани с Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ” и Нов български университет. От началото на 2023 година стартира партньорството с Националната художествена академия.



На събитието участваха възпитаници и учители от Националната гимназия за приложни изкуства „ Тревненска школа ” и Националното учебно заведение за приложни изкуства „ Професор Венко Колев ” - Троян. Те разговаряха и обмениха хрумвания с преподавателите и студентите от НХА.

Сред гостите бяха Областният шеф на Габрово Кристина Сидорова, проф. доктор Светла Димитрова - шеф на РЕМО „ Етър ”, Алфидин Ахмедов - шеф на Държавния куклен спектакъл в Габрово, представители на локалните културни институти и габровски художници.

Изложбата може да бъде забелязана до 3 февруари 2023 година в ХГ „ Христо Цокев ” в Габрово.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР