Художествена галерия – Русе се включва в поредицата събития, които

...
Художествена галерия – Русе се включва в поредицата събития, които
Коментари Харесай

Галерията представя изложба с творби на художници-преподаватели

Художествена изложба – Русе се включва в поредицата събития, които ще се проведат в така наречен Седмица на Стоян Михайловски, отбелязваща 132 години от написването на плана за български всеучилищен химн.

На 16 април 2024 година (вторник) от 16:00 ч. ще бъде открита галерия с определени произведения на художници, свързали професионалния си път със СУ „ Христо Ботев “, правоприемник на Русенската мъжка гимназия. 36 са учителите по изобразяване за целия интервал на съществуването ѝ. Сведения за тях се откриват в книгата „ Жива традиция “ с създатели Ренета Рошкева и Румян Ганчев, издадена от Исторически музей – Русе, употребена при подготовката на експозицията. Галерията съхранява живописни произведения, рисунки и статуи на Александър Лазаров, Марчо Киров, Лукан Цоков, Димитър Стефанов, Йордан Парашкевов, Николай Русчуклиев, Станчо Станчев, Фикрет Ислямов, Златка Стойкова, Ирена Парашкевова, Зюхтю Калит. Изложбата е обогатена с картините на още трима художници – с портрета на Светите братя Кирил и Методий на Николай Павлович, с пейзажите на Георги Каракашев, прочут художник и сценограф, ученик на гимназията, и Димитър Хинков-Маестрото, чието име липсва в летописа, само че свидетелства на родственици и сътрудници го причисляват към учителите на влиятелното образователно заведение.

Всички преподаватели в гимназията са били дипломирани експерти, споделяли и предавали с доста обич своите познания за изобразителното изкуство на генерации русенски възпитаници.

Изложбата ще бъде отворена за визити до 15 май 2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР