„Хубаво щеше да е, ако бяхме достигнали пика и вече

...
„Хубаво щеше да е, ако бяхме достигнали пика и вече
Коментари Харесай

Проф. Христова: Върви се към по-леко протичане на COVID

„ Хубаво щеше да е, в случай че бяхме достигнали пика и към този момент да понижава заболеваемостта, само че действителността е друга. Случаите се усилват и ще продължат да се покачват в идващите дни даже идващите няколко седмици “. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Ива Христова пред bTV.

По думите й в този момент в действителност е време за ограничения за предотвратяване и за понижаване заболеваемостта, докъдето можем да я ограничим. „ Много е мъчно да се предвижда по кое време ще достигнем пика, само че това ще стане евентуално към средата и втората половина на август. Въведените ограничения не са изключително строги. Досега те просто бяха мощно целесъобразни. Носенето на маска е нещо доста значимо и е най-лесното, което можем да създадем, с цел да се предпазим. Заслужава си прочут дискомфорт, с цел да предпазим и себе си и другите “, сподели още проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ акцентира, че е доста значимо да се види скритата заболеваемост на популацията, само че за задачата PCR-тестовете още веднъж би трябвало бъдат назначавани от персоналните лекари.

Проф. Христова разяснява и че намаляването на карантината до 5 дни не е целесъобразно, тъй като минимумът е 7-8 дни, с цел да е несъмнено, че човек не може да заразява.

„ Тази Коронавирус вълна ще си отиде септември, октомври, ще имаме няколко месеца отмора и евентуално по-късно ще ни чака идната “, разяснява тя и добави, че се върви към по-леко протичане на болестта, тъй като към този момент сме натрупали имунитет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР