Христос Харпантидис е управляващ директор за Югоизточна Европа във Филип

...
Христос Харпантидис е управляващ директор за Югоизточна Европа във Филип
Коментари Харесай

„Филип Морис Интернешънъл“: Създадохме по-добра...

Христос Харпантидис е ръководещ шеф за Югоизточна Европа във „ Филип Морис Интернешънъл ” от август 2015 година Неговата кариера в компанията стартира още през 2003 година, когато става част от екипа на Филип Морис в Гърция - Папастратос през 2003 година През годините заема редица основни длъжности в комерсиалния отдел на компанията в Гърция и чужбина.

-----

Г-н Харпантидис, Вие самият пушач ли сте?

Преди години съм бил, да. Сега единствено от време на време използвам устройството за нагряване на тютюн IQOS, само че това не ме прави пушач, тъй като употребявам артикул, при който няма дим. Проблемът с пушенето идва сега, в който стартира процесът на горене на тютюн при елементарната цигара, което води до обособяване на хиляди нездравословни субстанции. Иначе тютюнът като тютюн е едно отлично растение. Заболяванията, които се предизвикват от тютюнопушенето, са главно вследствие на горенето и отделянето на канцерогенните субстанции, а не на никотина, който води до пристрастяване. Част от решението за справяне с тютюнопушенето, естествено, за тези, които не желаят или не могат да се откажат, е пушачите да преминат към по-добри бездимни други възможности на цигарите. Важно е да се означи въпреки всичко, че тези артикули не са безрискови и са предопределени единствено за пълнолетни пушачи, които по този начин или другояче биха траяли да пушат.

Лесен ли е преходът от елементарни цигари към бездимни артикули?

При другите пушачи е друго, само че смяната си заслужава. Това несъмнено е един развой, който изисква старания и време, само че пред нас са резултатите от удовлетвореността на нашите над 150 000 консуматори в България и още толкоз в Гърция, които са спрели напълно да пушат и са минали на устройството за нагряване на тютюн. И те са положителни.

Лесно ли се възприеха бездимните цигари на българския па зар?

В България още през цялото време имаме доста добър банкет на продукта. Това важи с особена мощ за София и Пловдив, както и за другите огромни градове. Знаете, всички нови процеси нормално започват в огромните градове, тъй като хората там бързо възприемат новите неща, любознателни и отворени са за нововъведенията. Така и при прекосяване към IQOS следим, че пушачите бързо виждат изгодите за себе си и съумяват да преминат по-лесно към тази иновация, тъй като желаят да създадат нещо по-добро за себе си и близките.

Какви са проектите на „ Филип Морис Интернешънъл “ за развиване в България ?

За да мога да кажа какво ще се случва в България и какви са нашите проекти, би трябвало да се върна малко обратно. Аз давам отговор за България от три години. Тук заварих следната обстановка ​- имаше един дребен офис с под 50 чиновници, които отговаряха за стандартните тютюневи артикули от бизнеса на компанията. След навлизането на системата за нагряване на тютюн IQOS на българския пазар в края на 2017 година през днешния ден чиновниците на „ Филип Морис България “ към този момент са повече от 100, имаме над 20 наши бранд магазин​а и над 400 души, които разпространяват продукта и оказват помощ на пълнолетните консуматори да преминат напълно към него.

Понеже IQOS е един нов и новаторски артикул, това, върху което ние сме се съсредоточили главно, е положителната грижа за клиента. Кол центровете са доста значима част от тази грижа. Ето за какво компанията взе решение да открие подобен център и в България. Той ще се намира в София и в началото ще обезпечава поддръжка на потребителите ни в България и Италия. Нашите оператори ще са разполагаем да дават отговор на всевъзможни въпроси, зародили при използването на нашите бездимни артикули. Планираме откриването на прът центъра в София да се случи до края на годината, като ще наемем 100 души и чакаме броят им да нарасне двойно през 2020 година

Съдейки по опита, които имате с прът центровете в другите страни, разкажете на какви въпроси би трябвало да дават отговор операторите. Какви са терзанията на потребителите на IQOS?

В началото, когато отвори прът центърът ни в България, там се получаваха по към 200 позвънявания на месец. А в този момент приблизително получаваме по над 1600-1700. Грижата за клиента е от първостепенна значимост след огромната смяна с продуктите без пушек. Потребителите, които търсят нашите сътрудници, питат безусловно всичко - къде могат да намерят IQOS, по какъв начин се почиства устройството, каква е гаранцията, каква е разликата сред устройството за нагряване на тютюн IQOS и електронните цигари. За нас е доста значимо да чуем тези въпроси и да им отговорим, тъй като по този метод посредством получената противоположна връзка ние подобряваме продуктите и услугите си.

Да попитам и аз - каква е разликата сред електронна цигара и IQOS?

Първо ще ви кажа приликата - и при двата продукта има нагряване, само че няма горене, не се образува тютюнев пушек, а аерозол с понижени излъчвания на нездравословните субстанции, и в този смисъл и двете са по-добра опция на обичайното пушене. Най-голямата разлика е, че при IQOS се нагряват до следена температура тютюневи парчета, които съдържат същински тютюн. При електронните цигари или изпарители има никотинова течност, която се нагрява, с цел да се образуват изпарения, посредством които пушачите одобряват търсения никотин. Важно е да се означи, че никотиновото задоволство при използването на IQOS е съпоставимо с това при елементарните цигари.

Питат ли Ви по какъв начин се отразява използването на IQOS върху човешкото здраве?

Разбира се, това е доста значим аспект. " Филип Морис Интернешънъл " има доста научни проучвания и хубавото е, че всичките са безусловно транспарантни и обществени, т.е. всеки може да се запознае с тях. Ние от своя страна подаваме тези данни към регулаторите в страните, в които предлагаме продукта, с цел да могат да се срещнат с проучванията ни и сами да оценят риска от използването на системата за нагряване на тютюн.

Съвсем неотдавна, през месец май, нашата компания получи позволение от най-строгия регулатор в света - Американската организация за храни и медикаменти (FDA), за продажбата на устройството IQOS в Съединени американски щати. Регулацията от 2009 година там изисква всеки нов тютюнев артикул да мине през такава процедура на утвърждение преди стартирането му на пазара, с цел да се оцени резултатът върху публичното здраве. Системата за нагряване на тютюн IQOS със своите тютюневи парчета е първият артикул с нагряване, който получава такова позволение за продажба в Съединени американски щати.

Самата процедура по прегледа на досието и утвърждението е доста обстойна и лишава две години. В Съединени американски щати направиха обширно изследване на всичките ни научни проучвания и заключението им бе, че продуктът ни е подобаващ за запазване на публичното здраве. Какво значи това? IQOS е артикул, който е доста добър и задоволителен за хората, които не желаят или не могат да се откажат от използването на тютюн и второ - хората, които не пушат, схващат, че продуктът не е безрисков и не е прелъстителен за тях. Решението на Американската организация за храни и медикаменти бе извънредно значимо за нас по няколко аргументи - първо, тъй като Съединени американски щати е доста значим и огромен пазар, там има 40 милиона пълнолетни пушачи, които търсят и заслужават по-добри други възможности, и второ - Агенцията е с доста висок рейтинг и нейното решение носи значимо обръщение за всички научни общности и регулатори по света.

През същото решето ли преминахте, когато представяхте бездимните цигари и у нас ?

Има европейска регулация, която касае тютюневите артикули -Директивата за тютюневите произведения. Тя се транспонира в обособените страни с друга експедитивност и по друг метод. България бе измежду пионерите в тази тенденция, като обезпечи удобна регулаторна рамка за предлагането на новаторски артикули. Този напредничав метод спомага за прекосяването на пушачите към по-добри бездимни други възможности, с което да се понижи вредата от използването на тютюн за обществото.

България е отличен образец за това по какъв начин се работи, когато се появява нов новаторски артикул на пазара, който е доста добре одобряван от потребителите. Въпреки че страната имаше мощен тютюнев бранш, с доста обичаи, само че без смяна от десетилетия, се оказа, че има подобаваща регулаторна рамка и за новаторски артикули с нагряване на тютюн. Благодарение на това се случва една огромна смяна.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР