Христо Иванов, съпредседател на Демократична България и водач на листите

...
Христо Иванов, съпредседател на Демократична България и водач на листите
Коментари Харесай

Хората очакват конкретни резултати за своя живот. Ние можем да ги дадем: Христо Иванов

Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ” и лидер на листите на обединяването в Пловдив и в 24 МИР София.

Освен " Демократична България ”, като че ли никой различен не приказва в акцията си за войната в Украйна, господин Иванов. Как си го обяснявате?

    Вероятно с цел да не изгубят путинофилски гласоподаватели, а и просто с цел да не тревожат хората. Но това е безконтролно. Начинът да не се опасяваме е да покажем, че имаме национални единодушия какво да вършим, че имаме политики. Искаме или не, ние сме част от войната, тъй като два месеца преди нахлуването в Украйна Путин изиска да се преразгледа геополитическата архитектура на Източна Европа и тя да се върне към границите от 1997 година Отделно, че Москва разгласи България за вражеска страна.

    Но този спор директно не ни заплашва?

    Напротив, заплашва ни напълно непосредствено. Путин желае да взриви не просто международния ред, а нашия метод на живот и да го размени с нещо изцяло непредсказуемо. Ако Украйна отстъпи и нуклеарният шантаж на Путин успее, това значи нови експанзии на Кремъл. Единственият ни път е отблъскването на експанзията на Кремъл с общите старания на Европейски Съюз и НАТО. Не може систематична партия като Българска социалистическа партия да се гъне пред лицето на най-силната опасност на нашето съвремие и да се чуди дали да признае референдумите за отделяне на територии от Украйна, провеждани под дулата на съветските оръжия. Трябва всички институции и политически водачи да уеднаквим позицията си и да имаме национално единодушие по въпроса за войната и последствията от нея.

    Възможно ли е да бъдем по-защитени, в случай че обявим неутралитет?

    Идеята за неутралитет е не просто фантазия, това значи да застанем на страната на агресора, да станем съдружник на Кремъл. Само като член на най-големия боен съюз - НАТО, и на най-големия политико-икономически съюз - Европейски Съюз, България може да бъде съответно предпазена. Гарант за сигурността ни са и нашите въоръжени сили, които обаче имат незабавна потребност от рационализация. Не можем да продължаваме да си пазим оръжейните култове от руско време. Видяхме в Украйна какво значи съвременно високо тъкмо НАТО-вско оръжие. Затова ще предложим още на старта на новия парламент създаването на Национална стратегия за превъоръжаване и рационализация на въоръжените сили с 10-годишен небосвод на деяние и основаването на капиталов фонд за превъоръжаване. Още през 2023 година би трябвало да бъдат създадени и контрактувани най-малко 10 дълготрайни плана със период за осъществяване 4-10 години. А до края на тази година новият парламент би трябвало да ратифицира контракта за идната партида изтребители F-16. Нужна е голяма инвестиция и в човешки капитал, в просвета, в технологии. Вижте Израел, можем да следваме образеца им. Трябва също да си почистим спецслужбите, институциите и медиите от инфилтрирани сътрудници и хибридно въздействие. Т.е. ниското равнище, до което сме паднали във военно-технологично отношение, при сегашната рецесия е и опция за огромен скок напред.

    Но хората ги вълнуват повече цените и инфлацията.

    И с цялостно съображение. А и ние го знаем доста добре от предизборната акция - срещнахме се лице в лице с близо 80 000 гласоподаватели и болшинството от тях се тревожеха за покупателната  дарба на приходите си. Голяма част от инфлацията идва от цените на енергоносителите, а те скочиха поради войната на Путин. Ние настояваме за обезщетения за високите цени на енергоносителите за семействата и бизнеса, които да са прицелени в най-нуждаещите се. Но в рецесията виждаме отново опция, тъй като България освен ще реализира енергийна самостоятелност от Русия, само че и семействата и бизнесът могат сами да реализират енергийна самостоятелност, като създадат скок в енергийната успеваемост и обезпечаването на различни източници като зелената сила.

 width=

А методите приходите да се покачат трайно и стабилно са вложенията и положителните работни места. В момента поради войната в Украйна, поради предшнитре рецесии в това число и Ковид рецесията големи капитали се изнасят от изток, а България не е конкурентна да притегля вложения и работните места свързани с тях. А с цел да дойдат у нас съществени вложения, би трябвало да осигурим четири условия. Първо, да имаме европейско правораздаване, тъй като никой няма да пристигна у нас без правда. Второ, да правим радикална смяна на режима на поощряване на вложенията, тъй като те даже напущат България и отиват в Сърбия и Румъния. Трето, да имаме електронно ръководство и да премахнем административната тежес, с цел да стане България лесна за живеене и за работа. И четвърто, само че не последно по значение - да имаме качествено обучение, което да обезпечи фрагменти за промишлености с висока добавена стойност.

    Кое е най-спешното, което съгласно вас би трябвало да направи новия парламент?

    На първо място би трябвало неотложно да се приготви Бюджет 2023 - уравновесен, рационален, който не помпа инфлацията. Второ, да се  обезпечи механизъм и заплащания на обективни енергийни обезщетения. Трето, да се гласоподават ограниченията за превъоръжаване на армията. " Демократична България ” е подготвена още в първия ден на 48-ото Народно заседание да внесе 25 законопроекта, които съставляват рационални решения в разнообразни области. Те са както отговор на рецесиите, по този начин и пиедестал за рационализация и стабилно развиване.

    Как ще продължите правосъдната промяна, която е емблематична за " Демократична България ”?

    Трябва да си реформираме правораздаването по метод, който да е безпристрастен. Не ГЕРБ да се откаже от техния Гешев, а ние да сложим наш – това е още от същото. Подходът ни постоянно е бил институционален, а не личен. Тези промени обаче изискват необятен консенсус и ние ще търсим разговор в 48-ия парламент. За да може да се създадат промени в прокуратурата и Висшия правосъден съвет е належащо огромно болшинство. Подготвеният от екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова механизъм за следствие на основния прокурор предстои  да бъде утвърден от Венецианската комисия и също би трябвало да бъде гласуван от новия парламент. Това е и изискване по Плана за възобновяване и развиване, по който България чака да получи финансови средства.

    С кои обединения би се коалирала " Демократична България ” и кои би изключила изрично?

" Демократична България ” има четири основни целта пред всеки, който потърси нашата поддръжка за ръководство:

    България да се върне към парламентарна форма на ръководство.

    Управление или болшинства, които поддържат доста ясна и поредна позиция към войната в Украйна.

    Демонтиране на корупционния модел.

    Финансова и бюджетна политика, която не усилва инфлацията и влизане в Еврозоната.

Ще поясня. България прекомерно дълго се ръководи даже не като президентска република, където има настоящ парламент, а от служебни държавни управления, които от изключение се трансформират в норма. Без парламент не може да има пълноценно и отговорно ръководство. Но действителностите у нас са такива, че би трябвало да излезем от презумпцията, че някой ще завоюва изборите. След всеки идващ избор излиза наяве, че никой не ги печели. И би трябвало да добием политическа просвета на разговора. Работата на партиите не е да копаят траншеи между тях, а да търсят ходове напред. Трябва да се научим да търсим някакви допирни точки, които да образуват болшинства.

 width=

Но разговор не значи непоследователност. " Демократична България ” няма да влезе в  ръководство, което не подсигурява евроатлантическия избор на страната и върховенството на закона, т.е. което не дава отговор на четирите целта. Не сме длъжни да влизаме в каквото и да е ръководство, можем да оказваме и единствено парламентарна поддръжка, а може и да останем в съпротива. Който е мандатоносител, ще предложи формула за ръководство, а Демократична България ще беседва единствено и в степента, в която може да осъществя своите цели, с една или друга формула на поддръжка. А в случай че се стигне до трети мандат за съставяне на държавно управление, ще се опитаме да го осъществяваме, както предния път. Трябва ни отрезвяване, фокусиране върху националните ползи, невзискателност и подготвеност. Защото хората чакат съответни резултати за своя живот от нас. " Демократична България ” може да отговори на тези упования.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР