Христо Грозев и съавторите му Роман Доброхотов и Даниел Ромейн

...
Христо Грозев и съавторите му Роман Доброхотов и Даниел Ромейн
Коментари Харесай

Христо Грозев и съавторите му от Bellingcat са отличени с престижна европейска награда

Христо Грозев и съавторите му Роман Доброхотов и Даниел Ромейн от британския проверяващ уебсайт Bellingcat са удостоени с авторитетната премия The European Press Prize (EPP) на Фонда за европейска публицистика, за серия от публикации, разпознали същинските лица зад сътрудниците на ГРУ, обвинени в опита за ликвидиране на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал и неговата щерка Юлия. Материалите бяха оповестени в уеб страницата Bellingcat, който работи взаимно с съветския партньорски уебсайт Insider и бяха препечатани и представени от над 600 медии по целия свят. В една от публикациите от серията, екипът, управителен от Грозев, разпознава данни и за допустима роля на групата сътрудници от ГРУ в отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 година

Голямата наградa на EPP се присъжда от Фонда за европейска публицистика, основан през 2012 година от седем водещи медийни фондации за да насърчава качествената публицистика в 47 страни в Европа: The Guardian Foundation, Thomson Reuters Foundation, The Politiken Foundation, Foundation Veronica, The Jyllands-Posten Foundation, Democracy and Media Foundation и The Irish Times Trust Limited. Партньори на премията са Media Development Investment Fund, Agora Foundation, ANP и De Balie.

Тази година церемонията се състоя на 23 май във Варшава, в централата на известното без значение издание " Газета Виборча ", по случай неговата 30-годишнина.

Носителите на награди в другите категории са определени от жури с ръководител Сър Харолд Евънс, основен редактор на " Ройтерс ".

Христо Грозев, Роман Доброхотов и Даниел Ромейн са отличени в категорията за проверяваща публицистика за " Демаскиране на обвинените за отравянето в Солсбъри " – следствие в четири елементи, което разпознава действителните хора, свързани с отравянето на Сергей Скрипал и щерка му в британското градче Солсбъри.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР