Христо Ботев е една от най-ярките фигури в Българската история

...
Христо Ботев е една от най-ярките фигури в Българската история
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на Христо Ботев, които може би не знаете

Христо Ботев е една от най-ярките фигури в Българската история - популярен народен воин и бунтовник, който посвещава живота си на свободата на нашата татковина. Познаваме Ботев и като журналист и стихотворец с разтърсващи творби, които до ден сегашен допират сърцата ни и рецитираме наизуст. Роден и израснал в фамилията на учителя, литератор и публичен деятел, даскал Ботьо Петков и Иванка Дрянкова, Христо Ботев изминава значим интервал на себеосъзнаване по пътя към своите героични каузи. Той губи живота си едвам на 28-годишна възраст, само че паметта му вечно остава жива.

Навръх деня на Ботев и починалите за свободата на България ще ви представим няколко любопитни обстоятелства от живота на революционера - някои известни, други по-малко познати, само че все по този начин забавни.

Къде е роден в реалност Христо Ботев?

Още от ученическите си години знаем, че Ботев е роден в Калофер. Това твърди и самият той в собствен документ от 1868 година. Ето какво написа той в заявката си за постъпване в букурещкото здравното учебно заведение:

" Аз, долуподписаният, по изповедание православен, националност – българин, роден в град Калофер, окръг Карлово, област Пловдивска, искам да усвоя здравното изкуство…”

Съществува една легенда обаче, съгласно която Ботьо Бетков е преподавал в с. Осен и точно там се е родил първият му наследник. Ботев бил кръстен в храма в прилежащото село Девене, заради липса на черква в Осен. За страдание, тъкмо тази страница от регистъра била откъсната и единственото доказателство останало в публицистиката на Ботев.

Историци настояват, че родния град на Ботев и на татко му е Карлово. Предложенията са подбудени от разкази на родственик на революционера, съгласно които след Освобождението братът на Христо Ботев отишъл в карловската община и изискал да купят къщата на татко му, с цел да си построи друга в София. Те отказали. Тогава той отвърнал: " Ще ви потрябва, тъй като, в случай че не я купите, ще споделям, че брат ми е от Калофер.” Те още веднъж отказали и обещанието било спазено. Същият човек твърди, че бащата на Ботев показал Карлово като негово отечество, когато писал целесъобразно писмо до гимназията в Одеса.

 Любопитни обстоятелства от живота на Христо Ботев, които може би не знаете

Какво дете е бил?

Съвременници на Ботев го разказват като мъдро дете, което обаче е било много буйно и мъчно се е вписвало в другояче спокойния град Калофер. Въпреки това, сведенията за детството на поета не са доста. За Ботев знаем, че е бил главатаря на детската банда и водел приятелите си да се къпят в Тунджа. Оценките му в учебно заведение не постоянно били високи и това провокирало мощно неодобрение у татко му.

За поезията

Поетическото завещание на Ботев включва 20 безконечни стихотворения като 16 от тях са отпечатани в единствената стихосбирка на поета, излязла приживе през 1875 година. Тя е взаимен алманах на Ботев и Стамболов и носи заглавието " Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова”. Първото оповестено негово стихотворение във вестник " Гайда” е " Майце си”.

В Ботевата лирика най-често срещаме понятията " свобода”, " борба” и " саможертва”. Те са основни за неговото творчество и въплъщават неговият блян, а точно безспорната независимост – духовна, обществена и политическа. Той счита, че единственият път за нейното реализиране са протестът и революцията. За Ботев героичната гибел и героичната всеотдайност, са на най-висшата задача на достойния човек.

Освен непостижим стихотворец, Христо Ботев е считан и за най-блестящия български възрожденски журналист. Той е създател на политически мнения и публикации, редактор е на личен комичен вестник " Будилник”, както и преводач на учебници и съветска литература.

 Любопитни обстоятелства от живота на Христо Ботев, които може би не знаете

Коя е първата обич на Ботев?

За първата обич на поета се спори и до ден сегашен. Историци и откриватели на живота му спрягат три хубавици за неговото " първо либе” – две сестри от Карлово и една учителка от Калофер. Много историци настояват, че Мария Горанова е първата загадка обич на поета. Под стихотворението му " До моето първо либе” има посвещение, което гласи " отдадено на госпожица М. Г-ва”, само че по-късно то е заличено. Твърди се, че и " Ней”, и " Пристанала” също са написани за красивата дама от Карлово.

Калоферската учителка Парашкева Шушулова е другата хипотетична първа обич на Ботев. Поетът нееднократно посещава женския манастир, където живее Парашкева, и дава книги, които дълго разискват. Твърди се, че по време на обществено изпитване на нейните ученички в общината той толкоз дълго време я гледа, че първенците му вършат забележка.

Голямата обич на Ботев обаче е Венета Стоянова Везирева, в която се влюбва на 27-годишна възраст. Чувствата сред тях се зараждат в сложен за революционера миг, когато той тъне в беднотия и задължения, поради закупуването на печатницата. Любовта им се оказва неразбрана, защото Венета избира безпаричен мъж пред добре уредения живот. А в средите на революционерите пък не се гледало добре на заможни девойки като нея. Въпреки това те подписват цивилен брак, скрепен с думата на Ботев, която съгласно него тежи повече от църковния ритуал. След това заживяват дружно и са щастливо влюбени, Дъщеря им Иванка се ражда на 12 април 1876 година в Букурещ. Те е едвам на един месец, когато вижда татко си за финален път.

Приятелството с Левски

Пътищата на двамата велики революционери се пресичат инцидентно през есента на 1868 година Двамата живеят при извънредно тежки условия в изоставена мелница край Букурещ и несъмнено оказват въздействие един на различен. Ботев е мощно впечатлен от личността на Апостола.

Захари Стоянов е първият, който написа за дружбата сред Ботев и Левски и за мощното въздействие на Дякона върху поета. Той разгласява известното писмо на Христо Ботев от зимата на 1868 година до приятеля му Киро Тулешков. Оригиналът на документа е изгубен, а в първата обява писмото не е цяло и е без автограф.

 Любопитни обстоятелства от живота на Христо Ботев, които може би не знаете

" Приятелят ми Левски, с който живеем, е нечут темперамент! Когато ние се намираме в най-критическо състояние, то той и тогава си е подобен радостен, както и когато се намираме в най-хубаво състояние. Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и сè радостен!… Приятно е човеку да живее с сходни личности… "

Интересно е обаче, че голям брой източни настояват, че Ботев и Левски в никакъв случай не са се срещали, а красивата история е напълно измислена от Захари Стоянов.

За първата банкнота

Първата отпечатана в България българска банкнота от 5000 лв. излиза през 1924 година – при невиждани ограничения за сигурност. Банкнота с подобен номинал е била печатана за първи път.

 Любопитни обстоятелства от живота на Христо Ботев, които може би не знаете

Ликът на Христо Ботев е отпечатан на първата българска банкнота, която изобразява български народен воин. Това е точно новата такава от 5000 лева, която популацията назовава на диалект " ботевка”.

Източници: 10te.bg и kvadrat5.bg
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР