Хранителните качества на младата соя са безценниЕдамаме е бобова култура,

...
Хранителните качества на младата соя са безценниЕдамаме е бобова култура,
Коментари Харесай

Какви ползи носи едамамето за здравето?

Хранителните качества на младата соя са скъпи

Едамаме е бобова просвета, която се употребява необятно в азиатската кухня. То има прелестни хранителни и вкусови качества, поради които е добре да бъде включвано по-редовно в храненето. Освен това е и многофункционален артикул.

Едамаме може да се включва в разнообразни ястия или да се подготвя независимо, като гарнитура към ястия, като съставен елемент от сосове. Както и да решите да го приготвите, то ще подари на организма ви доста хранителни субстанции, от които той се нуждае.

Какво съставлява едамаме?

Едамаме на тип прилича грах, само че в действителност е соя. Соевите зърна в шушулката се назовават едамаме. Те имат доста мек и леко сладостен усет. Приготвят се посредством варене във вода или на пара, или се пекат. Соята е тип бобова просвета, която води произхода си от Китай, където е най-популярна, съгласно shape.com. Но едамаме се разграничава от зрелите зърна соя, които са кафяви, до момента в който то е яркозелено.

Соевите артикули са известни с това, че са доста богати на протеини и са превъзходен сурогат на месото.

Какви са питателните качества на едамаме?

Едамаме е източник на доста протеини без холестерол. То е богато на витамин К, играещ основна роля за процесите на съсирване на кръвта. Фактор е и за построяването и здравината на костите. Освен това едамаме съдържа доста фибри и минерали, измежду които цинк и калий.

Каква е хранителната стойност на едамаме за 1 чаша?
224 калории;18,4 г протеини;13,8 г въглехидрати;12,1 г мазнини;8 г фибри;2 г захари.
Какви са изгодите за здравето от едамаме?

Изгражда и възвръща мускулите

Заради високото си наличие на протеини, едамаме има силата да подкрепя построяването и възобновяване на мускулите. Протеините в него възвръщат клетките и тъканите на мускулите, като подкрепят верния им напредък, както и всички процеси в тялото.

Едамаме е една от дребното растителни храни, които имат толкоз огромно съществуване на пълноценни протеини. Това значи, че в тях се съдържат всички есенциални аминокиселини, нужни на организма. Не всички растителни източници на протеини съдържат тези аминокиселини, наречени незаменими. Тялото не е в положение да ги създава, по тази причина би трябвало да се набират постоянно посредством храната.

Насърчава вярното протичане на функционалностите в клетките

Протеините са една от главните съставни елементи на всяка клетка, освен на мускулите. Здравословният пълностоен банкет на протеини оказва голямо въздействие върху действието на клетките и всички процеси в тях. Освен това, калият в едамаме е минерал, който също спомага за естественото протичане на функционалностите в клетките, контролира сърдечния темп, функционалностите на нервната система, изпращането на импулси от нея към мускулите и сърцето. Съдейства и за синтезирането на протеини и усвояването на въглехидратите, съгласно учени от Harvard Health, представени от shape.com и.

Може да понижи риска от сърдечносъдови болести

Едамаме съдържа изофлавони, сходно на други храни направени от соя. Изофлавоните са растителни съединения, които съставляват растителни или фитоестрогени. По създание те са антиоксиданти, които имат свойството да понижават възпаленията, както и риска от сърдечносъдови и ракови болести. Намаляват още и неприятния холестерол, което се смята за позитивен резултат по отношение на сърдечносъдовата система.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР