Храните на едро продължават да поевтиняват за шеста поредна седмица,

...
Храните на едро продължават да поевтиняват за шеста поредна седмица,
Коментари Харесай

Храните на едро поевтиняват шеста поредна седмица

Храните на едро не престават да поевтиняват за шеста поредна седмица, само че спадът на цените са забавя. През отминалата работна седмица (от 29 май до 2 юни) цените на храните, включени в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) се намалиха с 0.31%. В миналата къса седмица поради формалния празник 24 май (22-26 май) спаднаха повече - с 1.13%, което значи, че поевтиняването се е забавило.

Така за шест следващи седмици цените на храните на едро по стоковите борси са поевтинели с 5.61%.

От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ храни поскъпващите са повече от поевтиняващите, при съответствие 19 поскъпващи към 12 поевтиняващи и 3 продукта без смяна в цената. Равносметката е спад с 0.31%, защото процентът, с който са поскъпнали 19-те типа храни, е по-малък от %, с който са поевтинели 12-те храни.

При цените на дребно, обаче, се следи леко покачване на цените на храните.

През отминалите пет работни дни от млечните и месните храни и варивата най-вече е спаднала цената на едро на пакетчето масло 125 грама, а най-вече се е повишила на зрелия фасул; при плодовете - всички са поевтинели, като най-вече се е намалила цената на ягодите от импорт. При зеленчуците колкото са поевтинелите, толкоз са и поскъпналите, като най-вече е спаднала цената на зелето, а най-вече се е повишила цената на краставиците от импорт.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 2 юни е 2.280 пункта по отношение на 2.287 пункта към 26 май или седмично поевтиняване с 0.31%.

През отминалата работна седмица разликите на цените на храните на едро по области се уголемява при множеството храни. Най-голяма е ценовата ножица при кравето сирене (14.56 лв. по отношение на 12.31 лв. в миналата седмица), следвано от кашкавала " Витоша " (12.18 лв. по отношение на 7.80 лв. в миналата седмица), каймата примес (6.72 лв. по отношение на 6.64 лв. в миналата седмица), замразеното пиле (5.82 лв. по отношение на 5.79 лв. в миналата седмица), слънчогледовото олио (3.80 лв. по отношение на 2.01 лв. в миналата седмица), предава Българска телеграфна агенция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР