Храните, които ядем, могат да попречат на лекарствата, които приемаме.

...
Храните, които ядем, могат да попречат на лекарствата, които приемаме.
Коментари Харесай

Не яжте тези храни, ако пиете лекарства

Храните, които ядем, могат да попречат на медикаментите, които одобряваме. Това не се знае от всеобщия консуматор и постоянно се позволяват неточности, които пречат бързото лекуване на някои болести.

Пациентите може да не осъзнават сега, че в избрани случаи на пръв взор здравословните храни могат да имат тежки последствия, когато се смесват с избрани медикаменти.

Като специалисти по медикаментите, фармацевтите би трябвало да признаят своята отговорност ясно да оповестяват риска от вероятни взаимоотношения сред храни и медикаменти, отпускани по лекарско наставление, и без рецепта.

Ето някои от най-опасните взаимоотношения сред медикаменти и храни, които фармацевтите могат да предотвратят:

1. Храни, богати на калций + антибиотици

Млечните артикули като мляко, кисело мляко и сирене могат да повлияят на някои медикаменти, в това число на антибиотици като тетрациклин, доксициклин и ципрофлоксацин.

Тези антибиотици могат да се свържат с калция в млякото, образувайки неразтворимо вещество в стомаха и горната част на тънките вътрешности, което тялото не може да всмуква.

2. Мариновани, втвърдени и ферментирали храни

Тази категория храни съдържа тирамин, който е обвързван с рисково повишение на кръвното налягане при пациенти, приемащи инхибитори на моноаминооксидазата (MAIO) и някои медикаменти за заболяването на Паркинсон.

3. Храни, богати на витамин К + варфарин

Фармацевтите би трябвало да поучават пациентите, приемащи варфарин, да поддържат непрекъснат банкет на витамин К и да заобикалят потреблението на зеле, спанак и други листни зеленчуци в менюто си.

Витамин К е жизненоважен за производството на фактори на съсирването, които оказват помощ за попречване на кървене, само че антикоагуланти като варфарин демонстрират резултата си, като инхибират витамин К. Следователно, увеличеният банкет на питателните субстанции може да антагонизира антикоагулантния резултат и да попречи на лекарството да работи.

4. Алкохол + Стимуланти с рецепта

Пациентите постоянно би трябвало да бъдат внимателни при смесването на всяко лекарство с алкохол, само че някои взаимоотношения са по-сериозни от други.

Например, поглъщането на алкохол, до момента в който приемате стимулант с рецепта, може да накара пациента да не осъзнае изцяло до каква степен е в нетрезво положение. Това е изключително правилно, когато със стимуланта се злоупотребява, само че може да се случи и когато пациентът приема лекарството, както е предписано.

5. Грейпфрут и сок от грейпфрут + статини

Пациентите би трябвало да заобикалят да ядат грейпфрут или да пият сок от плода, до момента в който одобряват някои медикаменти, по-специално статини.

Съединенията в грейпфрута, наречени фуранокумаринови химикали, предизвикват повишение на лекарствената мощ посредством взаимоотношение с ензими в тънките вътрешности и черния дроб. Това взаимоотношение отчасти инактивира редица медикаменти при естествени условия.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР