Храните булгур, киноа и кафяв ориз предпазват от хронични заболявания

...
Храните булгур, киноа и кафяв ориз предпазват от хронични заболявания
Коментари Харесай

Булгур, киноа и ориз при диабет

Храните булгур, киноа и кафяв ориз защищават от хронични болести като диабет, наднормено тегло и рак. Те съдържат фитохимикали, фитоестрогени и сапонини, които от своя страна защищават от разрушение на клетките, а фибрите в тях подкрепят за поддържане на здравословно тегло.

Булгурът е богат на витамини, микроелементи и киселини. Съставът му оказва помощ за подсилване на имунната система, оказва позитивно въздействие върху работата на сърцето, кръвоносните съдове, стомашно-чревния тракт и нервната система. От него се подготвят както закуска, по този начин и съществени ястия, гарнитури и десерти. Повлиява позитивно на метаболизма и стомашно-чревният тракт като цяло, елементарен е за мелене, пречиства от отрови, стабилизира нервната система, понижава напрежението и раздразнителността, оказва позитивно въздействие върху кожата, косата, ноктите.

Основното преимущество на булгура при диабета е бавното му преобразяване в глюкоза, ускорявайки разделянето на мазнините и балансирането на равнището на захарта в кръвта. Булгурът е в положение да подкрепя битката с бактериите и нездравословните микроорганизми и подкрепя отстраняването на възпалителни процеси. При диабет булгурът се подготвя като овесена каша, като добавка в главните ястия или като допълнение към салати. Този артикул диабетиците е най-добре да го подготвят в съответствие 1:3 с прибавяне да сол. От него можете да приготвите кюфтета, да го добавите към супи или да комбинирате с мляно месо в сварен тип.

Киноа е най-хубавата храна за хора, чувствителни към глутен. В съпоставяне с други зърнени култури тя съдържа повече хранителни субстанции, антиоксиданти, протеини, фибри и минерали. Киноа, поддържа равнището на кръвната захар и е най-хубавата храна за диабетици. Тя има невисок гликемичен показател, заради което не се покачва равнището на кръвната захар. Диета, включваща киноа, сполучливо ръководи диабет вид 2 и високо кръвно налягане.

 Булгур, киноа и ориз при диабет

Богата е на протеини и съвсем всички типове аминокиселини. Продукт, който въздейства извънредно добре върху равнището на кръвната захар и е със страхотни вкусови качества. Добавяйте към ястията си сварена киноа или просто сполучливо заменете белия ориз с нея, прибавете я към гарнитури или комбинирайте с друга по тип храна – супер потребно е! Консумирайки киноа, вие ще подобрите в пъти повече настоящето си положение, разчитайте на нейната мощ.

Оризът се смята за артикул за здравословна диета. Богат е на въглехидрати, огромен брой витамини, есенциални аминокиселини, съдържа фосфор, желязо, цинк, калий, йод и доста малко сол. Белият ориз може да аргументи диабет, тъй като зърната съдържат повече захар, въз основа на което може да се твърди, че оризът е нежелателна храна.

 Булгур, киноа и ориз при диабет

Кафявият ориз не съдържа елементарни въглехидрати, което значи че той не може внезапно да усили количеството на захарта в кръвта при диабетици. Той съдържа единствено комплицирани въглехидрати, водоразтворими фибри, огромен брой витамини, селен и полиненаситени мастни киселини. Храненето с кафяв ориз при диабетици е доста потребно. Специалната диета е основата за здравето на диабетика и е неточност, в случай че мислите че не можете да извършите нищо за пациент с диабет. Има тонове вкусни и здравословни ястия които са позволени за диабетици, в това число и ориза. Ето тук и някои от тях:

- Супа с карфиол и кафяв ориз – сварете зеленчуков бульон. Обелете и накълцайте лук, запържете го в 50 г масло в тиган, дружно с ориза. Добавете сместа от тигана в бульона и варите до полуготовност на ориза. Прибавете 200 г карфиол във врящата чорба и варите още 15 минути. При сервиране прибавете 1 лъжица заквасена сметана и поръсете с пресни зелени подправки.

 Булгур, киноа и ориз при диабет

- Млечна чорба с моркови и кафяв ориз - Обелете 2 моркова и нарежете на кубчета и ги поставете в тенджера с малко количество вода и масло, оставете супата на слаб огън да поври. Налейте 2 ч.ч. прясно мляко и прибавете 50 г ориз, варите към 30 минути, посолете на усет.

- За диабетици можете да сготвите и пилаф с кафяв ориз. Единственото изискване е, месото да е с ниско наличие на мазнини. Най-добрата композиция за пилаф е, пилешко филе, кафяв ориз и моркови.

- Рибни кюфтета с кафяв ориз – вземете нискомаслени рибни филета, смелете ги през месомелачка дружно с лук. Добавете напоени корички самун с вода, 2 яйца и сол на усет. Отделно сварете кафяв ориз и смесете с рибната кайма. Оформете кюфтета, оваляйте в галета и изпържете в тиган с олио. Ако желаете, можете да ги задушите в доматен сос.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР