Храната е гориво, а за да функционира добре човешкото тяло

...
Храната е гориво, а за да функционира добре човешкото тяло
Коментари Харесай

Кои храни да избягваме, ако искаме да имаме здрава и красива кожа?

Храната е гориво, а с цел да действа добре човешкото тяло се нуждае от  качествено такова.  Нутрициологията е една от най-скоростно разрастващите се науки през последните години, а приложенията за пресмятане на калорийния банкет стават все по-търсени. Изобщо култът към по-балансирано хранене, към здравословен метод на живот и дългоденствие набират сериозна известност през днешния ден. Всички знаем, че по какъв начин изглеждаме, какъв брой сме здрави и по какъв начин се усещаме са отражение на нашия начин на живот. Но мнозина подценяват ролята на храната, която одобряваме, за положението на кожата ни, за преждевременното остаряване, за появяването и обострянето  на някои кожни болести. Мит ли е, че дамите, които прекаляват с шоколада, по-често виждат в огледалото пъпки и дали аленото вино в действителност може да утежни розацеята?

Изобщо кои храни вършат кожата млада, здрава и сияйна и кои лоши  привички са в основата на по-бързото остаряване на лицето?  

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и играе ролята на защитна преграда от вредностите на външната среда. Всички органи остаряват и кожата надалеч не прави изключение от това предписание. В основата на това е композиция от фактори – вътрешни (генотип, метаболизъм, хормонални промени ) и външни (UV-радиация, химикали, банкет на микро и макронутриенти).   Кои, обаче, са основните виновници за посивялата и повяхнала кожа що се отнася до хранителен режим, прочетете в идващите няколко реда.  

Вода. Тя е главен формиран детайл на всяка клетка на човешкото тяло и приемът ѝ е от фундаментално значение за положението на кожата, за поддържането на нейния тургор. Колко тъкмо вода би трябвало да пием, с цел да се радваме на кожа, хидратирана както на повърхността, по този начин и в дълбочина? Експертите предлагат най-малко 2 литра дневно както и да се заобикалят газирани питиета и такива с добавени подсладители. За сметка на това в оторизации лист на челна позиция са чайовете, да вземем за пример зеленият чай, който с изключение на средство на набиране на вода, е и страховит източник на антиоксиданти.

Рибата и морската храна като цяло са един добър източник на протеини, а те са основата за производството на колаген и еластин – точно това са фибринозните влакна, на които се дължи плътността и еластичността на кожата. Също по този начин те съдържат Омега-3 мастни киселини, които потискат възпалителните процеси и синтеза на техните посредници.



Червените и оранжевите плодове и зеленчуци дължат ярките си цветове  на така наречен каротиди – импортирани извън багрила, които са свързани с продукцията и нивата  на витамин А, който от своя страна е посредник на клетъчната репродукция в кожата. Освен него те съдържат още и витамин Ц, който пък е най-мощният антиоксидант и оръжие против свободните радикали, които нанасят вреди върху кожата и предизвикват преждевременното ѝ остаряване. Изобщо, що се отнася до „ положителни “ и „ неприятни “ храни, оказващи въздействие върху кожата ни, по този начин познатата фраза „ Една ябълка дневно държи доктора надалеч от мен “ важи в цялостна мощ тук.

Ето и няколко лесни трика за по-бързо реализиране на по този начин забележителната блестяща, млада и най-много здрава кожа.

На първо място заменете белия самун с пълнозърнест. Белият самун, пастата и някои тестени произведения съдържат рафинирани въглехидрати, които  имат висок гликемичен показател и бързо повишават кръвната захар, което води до възпалителни процеси и нараснала продукция на андрогенни хормони. Те от своя страна подтикват продукцията на себум и по този метод вършат кожата по-податлива към появяването на акне.

Второ – млечните артикули в огромни количества, както и какаовите произведения, могат да влошат болесттите, ангажиращи космено-мастния фоликул, каквото е акнето . Според изследвания от 2018 година, суроватъчният протеин в някои млечни артикули е основният провинен за това, а повода е, че подтиква продукцията на инсулиноподобни растежни фактори.

Бекон, млени меса, салами – въобще всички локални произведения , които съдържат консерванти като натриев нитрат и огромни количества сол, също би трябвало да бъдат ограничавани. Те от своя страна нарушават структурата на колагена и еластина, а също по този начин предизвикват епизоди на обостряне при пациенти с атопичен дерматит. Те могат да усилят риска от някои типове рак на кожата.

На последно място, само че надалеч не по степен на значимост, би трябвало да споменем алкохола и тютюнопушенето – за вредите от тях се написа и приказва нон стоп, само че малко на брой знаят каква в действителност е тяхната роля що се отнася до кожата. Алкохолът е диуретик – кара тялото да губи течности, а дружно с това и витамини и потребни субстанции. т.е. дехидратира го. По този метод работи и върху кожата. Резултатът е посивяване, ранна поява на фини линии, несиметричен загар, тъмни кръгове към очите. От друга страна огромна част от пациентите с розацея се оплакват от утежняване на положението си след използването на някои типове алкохол, като първенци тук са аленото и бялото вино, както и бирата. И говорейки за нездравословни привички, няма по какъв начин да не споменем тютюнопушенето. За вредата от цигарите върху здравето е написано доста, както и за действието на токсините, които се отделят в процеса на горене върху кожата – нарушават колагеносинтезата и салдото сред фибринозните нишки, причинявайки прибързано остаряване. Възможно решение за тези, които биха траяли с неприятния табиет, са наличните различни артикули на тютюнопушенето – тези за нагряване, при които липсва процеса на горене и надлежно равнището на отделяните отрови е редуцирано доста. Естествено, обаче, цялостното самоограничение е за предпочитане.

В общи линии, в основата на това да реализираме здрава и красива кожа, стои битката със свободните радикали – основните виновници за несъвършенствата по лицето. Най-лесният път е набирането на задоволително антиоксиданти, които да понижават оксидативния стрес. Правилната формула за това е постигането на баланс в хранителния режим и въобще метода ни на живот, тъй като нашето тяло е нашият дом и ние би трябвало да се грижим за него.

 Нашият създател:

Илиана Георгиева е доктор по дераматология с богат опит в региона на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ ползи засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лекуване на разнообразни болести на кожата. Притежава публична тапия по дерматоскопия от Италия, както и документи за работа с енергийно-базирани устройства, също от Италия, слагане на дермални филъри и ботокс. Илиана Георгиева е член на Български лекарски съюз и член на Европейска Асоциация по дерматология и венерология – EADV. Има участия в многочислени национални и международни конгреси и семинари в региона на кожните заболявания. Висшето си обучение приключва в Медицински университет – София. Специализира една година в кожна клиника на УМБАЛ „ Александровска “, след което продължава своето професионално израстване в Клиника по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултета по публично здраве към МУ – София.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР