Храна, бензин, лекарства, фураж за животните, всичко пренасяме на ръце.

...
Храна, бензин, лекарства, фураж за животните, всичко пренасяме на ръце.
Коментари Харесай

Близо 1000 души от 4 села в Родопите живеят като в плен от 13 дни

" Храна, бензин, медикаменти, фураж за животните, всичко пренасяме на ръце. В плен сме към този момент 13-ти ден ", споделят в родопските села Триград, Ждребово, Кестен и Водни пад. Единствения път към тях през Триградското ждрело пропадна при поройните дъждове на 11-ти декември.

" Някои се пробват да минават през срутището, само че е доста рисково. Наклона на остатъка от пътя е към реката, която е доста буйна. Общината е сложила знак, че не може да се минава, само че търпението на хората стартира да се изчерпа. Освен заплаха за рухване в реката пътя, изключително преди пещерата " Дяволското гърло " при естествения тунел крие и друго препятствие- висят големи ледени висулки. Някои от тях са дълги до 4 метра и са доста тежки и биха пробили покрив на автомобил ", споделя кметът на Триград Емил Гогушев.

В откъснатите села упорстват за незабавна интервенция и даже образуваха Инициативен комитет „ За избавяне на Триград “. Подписката на основателите е подкрепена от над 2 хиляди души. Триград е целогодишна туристическа дестинация. Сега всички резервации в хотелите и къщите за посетители са анулирани, а тези които въпреки всичко са решили да прекарат празниците в родопското село се чудят по какъв начин да стигнат до него. Сред настояванията са също компенсации за бизнеса и подкрепяне на хората, чиито работодатели са прекратили активност поради бедствието.

" Изпратих писмо до президента Румен Радев, в което го осведомяваме за тежката обстановка в четирите села- хората не могат да идат до болница и работните си места в Девин и близките селища, децата няма по какъв начин да стигнат до учебно заведение, магазините не могат да доставят с артикули, туристите се отхвърлят от резервации ", споделя юрист Ваня Митева, предава 24 часа.

Тя работи в София, само че не може да стигне до работното си място. Четирите села упорстват час по-скоро страната да се заеме с ремонта на срутилия се път и премахване на компроментираните сектори от Тешел до Кестен. Преди дни специалисти и военни огледаха пътя за да преценяват дали е допустимо да слагат краткотраен мост. Оценката им била обаче негативна, защото теренът е доста сложен и няма по какъв начин да се сложи понтонен мост.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР