Храмът е факт с подкрепата на няколко български правителства. Дължим

...
Храмът е факт с подкрепата на няколко български правителства. Дължим
Коментари Харесай

Румен Радев: Българският православен храм в РЮА ще е по-силен и притегателен духовен център за българите


Храмът е реалност с поддръжката на няколко български държавни управления. Дължим този храм и на нашите другарски връзки с РЮА и с православната им черква, сподели още Румен Радев.

" Храмът е мястото, където можем да се утешим в моменти на загуба и тъга, където можем да изживяваме и споделяме радостни събития. Да имаме храм надалеч от родината беше наша фантазия за доста дълго време ", сподели Йордан Радкев - ръководител на Сдружението на българите в Южна Африка.

На освещаването участваха Негово Високопреосвещенство Дамаскин - Архиепископ на Йоханесбург и Претория, Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, министърът на спорта, изкуствата и културата на РЮА, служебният заместител министър-председател по икономическите въпроси и министър на превоза Христо Алексиев, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на нововъведенията и растежа Стефан Савов, посланикът на България в РЮА Мария Павлова, както и генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. По време на визитата си в РЮА президентът е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.

Снимка: БТА

Във вчерашния ден Румен Радев организира среща с южноафриканския си сътрудник Сирил Рамапоса, сервира венец и отдаде респект към починалите в битката за независимост и избавление в Южна Африка, като взе участие и в откриването на изложбата " Българската поддръжка за битката на южноафриканския народ против апартейда и обществената дискриминация ".

Днешната среща и събития са най-вълнуващи за мен от визитата ми в РЮА, уточни той. Когато получих писмото от Йордан Радкев, в което той ми писа да дойда и да бъда съпричастен на едно събитие - както той написа: " По-голямо от самите нас " - аз нямаше по какъв начин да откажа и да не прелетя хиляди километри, с цел да дойда тук, изясни Радев.

По думите му в днешния световен свят всеки може да избира мястото, където да живее. " Вие избрахте РЮА за ваш втори дом, където да търсите житейска реализация. Когато през вчерашния ден разговарях с президента Рамапоса и министри от РЮА, всички говореха с удивление за нашата общественост тук, за вашия висок професионализъм и гражданска отговорност ", разяснява президентът. Вашият персонален триумф тук е и триумф за България, сподели още на присъстващите президентът.

Снимка: БТА

В основата на всяко съдействие стои доверието и по тази причина ролята на българите в РЮА е доста значима, счита Румен Радев. " Именно посредством вашите триумфи тук ние се употребяваме с голямо доверие в Южна Африка ", сподели още той. Държавният глава благодари на българите в РЮА по тази причина, че не престават да пазят българските обичаи, дух и просвета и възпитават децата си в любов към България и българския език.

Снимка: БТА

Президентът сподели на сънародниците ни в РЮА, че макар политическите турбуленции, България се развива и върви напред. " Това се вижда освен по статистиката по икономическите индикатори, а и по решимостта на нашия народ да си сложи високи цели, да търси смяната и да взема смели решения ", добави президентът.

Държавният глава посети българското неделно учебно заведение " Слънчо " и се срещна с наши сънародници в РЮА.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР