Хойерсверда, Бауцен, Каменц и Радеберг са градове в източната германска

...
Хойерсверда, Бауцен, Каменц и Радеберг са градове в източната германска
Коментари Харесай

Германските компании ухажват служители

Хойерсверда, Бауцен, Каменц и Радеберг са градове в източната немска провинция Саксония, които са изгубили десетки хиляди поданици, най-вече млади и образовани, след рухването на комунизма. Някога център за рандеман на въглища, Хойерсверда е претърпял спад в популацията 70 хиляди поданици през 1985 година до 32 хиляди днес; средностатистическият бюргер е на 53 години. И в четирите града бейби бумърите към този момент се пенсионират или се приготвят за пенсиониране. Притеснени от дефицита на личен състав, през 2019 година кметствата на квартета и две дузини локални работодатели започват програмата " късна промяна ". Тя включва превозване на локални младежи до заводи, работилници и офиси следобяд, с цел да ги насърчи да се запишат за чиракуване.

Недостигът на служащи е голям проблем в Германия. Работната мощ в страната може скоро да доближи своя връх в безусловно изражение и може да се свие с до 5 млн. души до 2030 година Covid-19 утежни казуса. В началото на пандемията поради локдауна и рецесията се оказа, че доста немски компании имат прекалено много служащи, доста от които попаднаха в подкрепяните от страната схеми за отпуски. Сега, откакто стопанската система още веднъж се отвори, фирмите се оказват с прекомерно малко служащи.

А привличането на нов личен състав става все по-трудно. Служителите, изключително младите, от ден на ден търсят по-голяма сигурност. След като са следили съвсем цялостното затваряне на някои бизнеси като хотели или самолетни компании, те биха предпочели сигурна работа в обществената администрация пред частния бранш, споделя Зузана Блазек от Германския стопански институт.

Миналия октомври 43% от компаниите са декларирали, че бизнесът им страда заради неналичието на квалифицирана работна ръка, което е съвсем два пъти повече от година по-рано, когато 23% от компаниите са изпитвали усложнения. Най-много са се нараснали фирмите с дефицит на работна ръка от обединяването на Германия през 1990 година насам, съгласно изследване измежду 9 хиляди компании от KfW държавната банка за развиване, и Института Ifo. Най-силно наранени са услугите, следвани от производството. Недостигът на квалифицирани служащи в този момент е толкоз сериозен, че " трагично забавя стопанската система ни ", предизвести предишния месец Кристиан Дюр, водач на пропазарната Свободна демократическа партия. Той счита, че Германия би трябвало да притегля към 400 хиляди работещи имигранти годишно, с цел да смекчи икономическото влияние на застаряващото общество.
Реклама По-високо възнаграждение
Въпреки че доста германци споделят проимиграционната позиция на Кристиан Дюр, задачата му не може да бъде реализирана за ден. Тъй като немските компании се нуждаят от чиновници в този момент, те вършат всичко допустимо, с цел да се трансфорат в привлекателно място за работа. Някои от напъните им наподобяват на това, което се случва в страни като Америка. Много от дейностите им са продължения на към този момент съществуващи схеми, предопределени да предотвратят заплахата от свиващата се работна мощ.
43% от компаниите настояват, че бизнесът им страда заради неналичието на квалифицирана работна ръка
Очевидният и повсеместен метод да осигурите задоволително чиновници е да им плащате повече. Тъй като немските служащи към този момент са измежду най-добре платените в света, фирмите нямат доста място за маневриране. Все отново предстоят покачвания на заплатите. Новото държавно управление усилва законоустановената минимална заплата в няколко стъпки от 9,60 евро през 2021 година на 12 евро до края на годината. Хората с по-високи приходи също могат да чакат непретенциозно нарастване. В изследване, оповестено предишния месец, Ifo откри, че 78% от фирмите чакат тази година заплатите да се покачат приблизително с 4,7% - в сходство с настояванията на синдикатите за към 5% и над прогнозата за инфлация от 3.3%, която федералното държавно управление има за 2022 година
Реклама Социално инженерство
Друга известна пандемична тактика по света е работодателите да оферират по-гъвкави работни условия. Застрахователят Allianz започва нова стратегия за " способи на работа ", която включва варианти като работа от разстояние през най-малко 40% от времето, до 25 дни в годината в чужбина и доста по-малко бизнес пътувания. Някои немски компании стигат до крайности. Инженерният конгломерат Bosch разрешава на служащите си да изберат един от 100 модела за работно време. Компанията е разширила шерването на работни места, при което двама души разпределят отговорностите, тъй че всеки да може да работи на ненапълно работно време, до висши управителни позиции.

Подобно на своите сътрудници в други богати страни, работодателите също популяризират загрижеността си за благосъстоянието на чиновниците. Те от дълго време оферират помощ при грижите за децата. Bosch и Siemens ръководят дневни центрове за деца на чиновници. Сега те уголемяват обсега на помощите. Bosch похарчи 75 млн. евро за здравен център в централата си в Абщат, където чиновниците имат достъп до съвещания, физиотерапия, фитнес зала и стена за катерене. Delivery Hero, онлайн компания за доставка на храна, основана в Берлин, предлага на служащите виртуални часове по йога, участие във фитнес зала, сметки в Headspace, компания за медитация, и субсидирани колела чартърен. Allianz разрешава на чиновниците да отделят " време за фокусиране ", когато не са планувани срещи, а фирменият " световен етикет за срещи " лимитира срещите до 25 или 50 минути и разрешава паузи сред диалозите. Освен това дава поддръжка за психологичното здраве, в това число на чиновници, които избират да останат анонимни.

Deutschland AG също залага от ден на ден на своите световноизвестни схеми за образование и чиракуване. Bosch работи в тясно съдействие с влиятелни институции като Техническия университет в Мюнхен и Технологичния институт в Карлсруе, където представители на компанията организират лекции и други събития за студенти, като им оферират и стажове и образования. Allianz предизвиква чиновниците си да отделят един час работно време седмично, с цел да посещават един от повече от 10 хиляди курса, от графичен дизайн до региона на огромните данни. Siemens харчи 175 млн. евро годишно за образование и преквалификация на служащите си в Германия (плюс съвсем толкоз, когато прави същото и в своите задгранични операции). Освен това сега предлага 3700 локални чиракувания, доста повече от преди няколко години. По-малките компании имат по-малко запаси, само че не са по-зле готови. Въпреки че работят в най-обезлюдения район на Германия, саксонските чиновниците на нощни смени, всички от които със междинен растеж, към този момент съумяват да запълнят празните места.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Свят 3 Енергетика 1 Градове 2 Отбрана 3 Право 1 Свят 2 Свят 3 Енергетика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР