Хотелите и туроператорите да могат да получават доброволен сертификат за

...
Хотелите и туроператорите да могат да получават доброволен сертификат за
Коментари Харесай

Ангелкова предлага доброволен сертификат "Етикет за качество"

Хотелите и туроператорите да могат да получават непринуден документ за качеството на предлаганите услуги, предлага министърът на туризма Николина Ангелкова с промени в отрасловия закон. Той е оповестен за разискване в държавния портал за публични съвещания.

Предложението е стимулирано като " спомагателна гаранция за качеството на туристическите услуги в категоризираните и сертифицираните туристически обекти, както и за услугите, предоставяни от страна на туроператори и туристически сътрудници ".

Предлага се документът да е годен за 3 години и да се връчва от министъра на туризма.

В особено основан азбучник министерството се планува да вписва обектите и компаниите, които имат подобен документ. Предлага се тези обекти да бъдат проверявани всяка година от комисия, избрана от министъра на туризма, и при открити нарушавания издаденият " Етикет за качество " ще се обезсилва.

Критериите, изискванията и редът за издаване на доброволния документ, както и преимуществата за туроператорите/туристическите сътрудници и за туристическите обекти, сертифицирани с " Етикет за качество ", ще бъдат открити в разпоредба, издадена от министъра на туризма.

Категоризацията на хотелите по нови процедури

В плана се оферират няколко процедурни промени при даването на категория на туристическите обекти. Предвижда се омекотен ред за издаването на краткотрайно уверение за откритата процедура по категоризиране, което по настоящия закон се издава по предложение на съответната експертна комисия.

Практиката демонстрира, че по-широката представителност в състава на тази комисия и огромният размер от документи, които следва да бъдат обсъждани в границите на едно съвещание, препятстват навременното привършване на процедурата, стимулира предлагането си министърът. Затова предлага избрани от категоризиращия орган длъжностни лица да преглеждат заявления-декларациите и приложените към тях документи в 14-дневен период и откакто открият, че дават отговор на условията, да изготвят стимулирано предложение за разкриване на процедура по категоризация, като издадат и краткотрайно уверение за нея.

За облекчаването на режима се планува още експертната работна група за инспекция на място да бъде определяна от категоризиращия орган или оправомощено от него длъжностно лице, а не от експертната комисия. След съставянето на констативен протокол за резултатите от инспекциите (по документи и на място) експертната работна група го внася в експертната комисия за изговаряне.

Аналогични са измененията, предлагани и по откриването на процедурата по узаконяване на туристически обект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР