Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото,

...
Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото,
Коментари Харесай

Хотелиери твърдят, че не им е платено за украинските бежанци


Хотелиери по Черноморието, които настаниха украински бежанци и през лятото, към момента не са получили помощта от страната. Средства по програмата не са изплащани от април.

В база в Слънчев бряг са останали 350 украински бежанци. Сред тях са Анжела и 5-годишната ѝ щерка от Краматорск, където не могат да се върнат. „ Ако домът ни оцелее, несъмнено, ще се върнем у дома, само че в този момент дори и не мога да допускам какво ще вършим “, споделя тя.

„ Много хора обмислят да се върнат в Киев, само че има заплаха от нахлуване от Беларус. Отново да бягаме е ужасно, по-добре да изчакаме тук оптимално, с цел да се върнем, когато е безвредно “, споделя пред БТВ Кристина Мамедова от Киев.

„ Подадохме ръка, оставихме тези хора за дейния сезон, отменихме резервации, които имахме, с цел да останат хората и всичко да бъде наред, само че не сме очаквали, че забавянето ще бъде толкоз дълго “, разяснява хотелиерът Елена Андонова.

Забавяне по програмата има още от април.

„ Имаме да плащаме заплати, имаме да плащаме наеми, имаме да плащаме на снабдители, ток, вода - всички разноски, които са ни са събрали. Хората схващат, че сме в доста мъчно състояние. Питат: „ Защо страната не ни оказва помощ? “ Какво да им отговорим ние? “, споделя хотелиерът Деси Николчева.

По публични данни украинските бежанци у нас са към 85 000, от тях близо една трета са настанени в държавни, общински и частни бази.

„ Над 13 000 са в област Бургас. В хотели са настанени към 10-11 000. Които са приели жители по стратегиите на 10 лева, им се разнася кетъринг, който е напълно базово изхранване все още. Тези, които са по стратегия 15 лева с изхранване, там нямаме ангажимент “, споделя Пламен Янев, заместник-областен шеф на Бургас.

От регионалната администрация твърдят, че за изхранване пари са обезпечени до края на август. Другите зависят от Министерския съвет.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР