Хотелиери от Южното Черноморие излизат на протест заради неизплатени суми

...
Хотелиери от Южното Черноморие излизат на протест заради неизплатени суми
Коментари Харесай

Хотелиери от Южното Черноморие на протест заради неизплатени суми за украинците

Хотелиери от Южното Черноморие излизат на митинг поради неизплатени суми за настаняването на украински бежанци по Програмата за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция у нас. Те блокираха за малко кръговото кръстовище при входа на Равда.

"Държавата не извършва уговорката си по програмата. Ситуацията е сериозна ", съобщи хотелиерът от Слънчев бряг Радостин Дачев за повода да пристъпят към крайни дейности.

Около 300 души участват на митинга. Затварянето на кръговото провокира километрично запушване от Поморие към Равда и Несебър, на процедура беше блокиран главния път Бургас - Варна.

Протестът е подсилен и от украинци. Недоволните блокираха кръстовището сред Равда и Несебър. Според Елена Андонова митингът е от недоволни хотелиери и страхуващи се украинци. "Разочаровани сме от забавянето на заплащането за май. Има и сътрудници, които не са получили пари за април. Тук сме, с цел да ни чуят ", изясни тя пред камерата на NOVA.

„ Хората и доставчиците влизат в ситуацията ни, само че докога това ще бъде по този начин?”, разяснява Деси Николчева.

„ Правили сме опити да се свържем с Министерството на туризма. Казват, че ще получим парите след избран интервал от време, има техническа инспекция на документи и т.н.”, сподели Христо Чапкънов.

Министърът на туризма в оставка Христо Проданов разгласи, че тази седмица би трябвало да бъдат изплатени всички средства за май по първата стратегия. „ Веднага по-късно ще стартираме и с тези по новата стратегия. Там ще бъде по-лесно, тъй като базите са по-малко и има избрани условия”, добави той.

"По първата стратегия има частичнa липса на заплащане за месеците март и април и липса на заплащане за май на нито един от хотелиерите. Отделно от това по втората стратегия от 1 юни, когато ги настаниха за 10 и 15 лв., според с хранене или без, никакви средства не са платени. Колегите теглят банкови заеми, с цел да поддържат базите си и заплащат ток, вода и хранителни артикули. Нетърпимо е. Протестът ще бъде подсилен и от украинци ", сподели още Радостин Дачев.

Министерство на туризма обработва голям масив от данни на участниците по първата Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция.

Извършва се обзор и на заявки с корекции и неотчетени нощувки от предходни интервали, защото би трябвало да се завършват всички заплащания за осъществени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата, обявиха в отговор от ведомството. Целта, показват оттова, е да няма ощетени места за настаняване, взели участие в Програмата за филантропична помощ.

Контролът се реализира посредством описи, предоставени от Държавна организация за бежанците, Гранична полиция и Национална организация за приходите.

Трябва да се регистрира фактът, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските жители посредством паспортите на лицата. След тази дата наложително се отразява персоналният номер на чужденеца, по който се регистрират нощувките. Това събитие изиска спомагателни инспекции.

Документите за заплащане са готови от Министерство на туризма и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване, твърдят още оттова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР