Хосе Мендоза Лопез е роден на 10 юли 1910 г.

...
Хосе Мендоза Лопез е роден на 10 юли 1910 г.
Коментари Харесай

Хосе Лопез – страховият мерник от Арденските гори

Хосе Мендоза Лопез е роден на 10 юли 1910 година в Мексико. Отгледан е във Вера Круз от майка си, тъй като татко му умира преди раждането в морето. На 9-я си рожден ден, дребният Хосе остава и без майка. Туберколозата го прави цялостен сирак, а към този миг политиката за развъждането на бездомници се оказва съвсем нереална. Последните близки родственици отхвърлят да се занимават с него и в най-ранна възраст момчето схваща една от огромните истини – животът в никакъв случай няма да бъде цветя и рози. Младежът взема решение да си потърси шанса в Америка – въпреки всичко се носят митове за тази посока. Успява да премине границата и да стигне до град Мисия в Тексас.

Проси известно време по улиците, до момента в който едно семейство не му дава храна и облекла, както и заслон в една от бараките, където да се възвърне от дългото скитничество. С времето младият мексиканец стартира да се отплаща като прави разнообразни домашни отговорности. Ако в миналото потърсите образеца за неприятно детство, спомнете си този човек. В началото не е имал опция да има безусловно нищо, с изключение на облеклата на гърба си, а от време на време даже и те са откраднати от някой простир. Късметът се усмихва над него, когато е на 17-годишна възраст. По това време обикаля страната, с цел да си откри метод за прехранване.

Един ден, до момента в който се разхожда по улиците на Атланта е провокиран от чужд голям афро-американец. Словестната саморазправя прераства в пердах и макар дребните си размери, Лопез съумява да изсипе всичката си експанзия върху неприятеля, освен това пред очите на много слисана аудитория, измежду които и боксов промоутър. Младият Лопез съумял да показва класа, която била нужна на спорта. Поканен е незабавно за професионалния спорт и до края на кариерата си съумява да сложи връх от 52-3, получавайки прякора си „ Хлапето Мендоза “.

Лесните победи също омръзват и самият Хосе взема решение да смени малко ситуацията. Оставя ръкавиците и стартира работа в търговския  флот на Съединени американски щати през 1936 година Плаването не е тъкмо най-хубавата буря и при няколко неточности мексиканецът бедства със седмици на дребна товарна лодка, на която има само банани. Когато се оказва, че към този момент няма повече предпочитание да плава – ориста въпреки всичко му демонстрира доста ясно, че морските провокации не са за него. Веднъж стъпил на сушата, Лопез бърза да се запише като доброволец за фронтовете на ВСВ и избира да получи подготовка за отряден картечар.

 gettyimages-615312794-594x594

На 7 юни 1944 година съумява да премине кръстосания огън на Нормандия, само че един немски патрон съумява да се удари в картечната лента и да рекушира. Въпреки леките неволи, Лопез съумява да продължи напред по форнта и да стигне до Арденските гори на Белгия. На 17 декември е назначен да пази десния фланг на белгийския град Крикелт от евентуална немска офанзива. Неговият Браунинг се намирал в уютно изкопан бункер, а компания правили много картечни ленти, които на драго сърце да посрещнат неприятеля. Въпреки положителната подготовка, боят почнал от лявата страна на града и по всичко личало, че борбата няма да завърши толкоз бързо. Осъзнавайки, че няма да е изключително нужен на едната позиция, по лична преценка взима тежката картечница, както и картечни ленти и се втурва по посока на изстрелите.

Успява да откри много апетитна  позиция, която разкрива целия спектакъл на войната, само че в същото време го разкрива от кръста нагоре. Подробностите за сигурността не го вълнували, Лопез заредил картечницата и почнал да разтоварва огън по неприятеля, а в множеството случаи даже не се опитвал да се прицели, всички били прекомерно близко, с цел да изискват прецизен мерник. Първите жертви падат незабавно пред него, само че от гората се появил и не толкоз прелестен посетител – Tiger I танк с подкрепяща пехота не разрешавала на картечаря да разгърне капацитета си, а и има още един по-сериозен проблем, липсвали нужните средства за прекъсването на танка. Осъзнавайки, че по-голямата част от бойните приятели се изтегля, той решил да не напуща позицията си, а най-малко да обезпечи повече време за евакуиране. При опит на германците да го ударят по фланговете, дребният мексиканец подвига тежката картечница и съумява да реалокира огъня си към тях. Втори опит не се прави. Куршумите към този момент били насочени напълно по Лопез, само че това не го тормозило изключително.

 gettyimages-52798258-594x594

Прави се още един опит за удар по флагна, а за неволя и Tiger-ът към този момент насочил вниманието си към него. Артилерията също не закъсняла и почнала да се изсипва върху него. Артилерийски снаряд съумява да го събори на земята. Хосе взима картечницата и се дърпа обратно в друга защитна позиция и продължава да стреля. Едва след изтеглянето и на последния човек, Лопез също се отдръпва. След като немците осъзнали, че този град е на практика цитадела, решили да го заобиколят и да не влизат повторно вбой. До този  миг още не е несъмнено какъв брой тъкмо са жертвите от немска страна, изумени с картечница, само че по неофициални данни се счита, че са почти 100 индивида.

За този триумф, Хосе получава орден за смелост от конгреса, а съгласно рапорта, това е била невероятна самоубийствена задача. След края на Втората Световна война, Лопез отпътува за Корея и слъжи там до 1973 година След това продължава да тренира всеки ден, следвайки своята военна дисциплинираност, употребява персонален треньор по три пъти на седмица и прави това до 88-годишна възраст. Вярвал, че би трябвало да е подготвен постоянно за изненади, затова отказвал да се отпуска. Ветеранът има 5 деца и живее със брачната половинка си, която за жал умира от рак на 64 години. Хосе живее до 2005 година и на 94-годишна възраст умира. До през днешния ден се счита за един от мексиканците с най-големи достижения в американската войска.

 Sgt._JOSE_LOPEZ

Снимка: By Courtesy Army.mil – http://www.army.mil/hispanicamericans/english/profiles/lopez.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45509376

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР