Хората, занимаващи се професионално с търговията на луксозни часовници, обикновено

...
Хората, занимаващи се професионално с търговията на луксозни часовници, обикновено
Коментари Харесай

Бизнес за милиони процъфтява - въпреки пандемията, инфлацията и енергийната криза

Хората, занимаващи се професионално с търговията на първокласни часовници, нормално са безмълвни. Бижутерите се съгласяват да приказват само импровизирано и не желаят да бъдат представени, а производителите не дават изявленията. Германската централна асоциация за часовници, бижута и хронометрия не дава отговор на запитванията, а Швейцарската асоциация за часовници отклонява заложените ѝ въпроси с доста любопитен мотив. А точно: първокласните часовници не са нейна тематика.

Но от неофициалните диалози излиза наяве, че бизнесът с часовници от най-висок клас процъфтява - макар пандемията от ковид, инфлацията, енергийната рецесия, проблемите в международните вериги на доставки и прогнозите за иден стопански спад, осведоми " Deutshe Welle ".

Повечето тиктакащи скъпоценности идват от Швейцария. Сред тях са марките " Ролекс ", " Патек Филип ", " Омега ", " Картие " (последните са френски, само че част от швейцарската група Richemont). Само в Германия оборотът от продажба на луксозни часовници през пандемичната 2021 година е повишен до 1 милиарда евро. Това съставлява растеж от съвсем 13% спрямо предходната година.

Федерацията на швейцарската часовникарска промишленост показва, че през 2021 в света са били изнесени с 30% повече часовници по отношение на предходната година. Почти три четвърти от тях са от висок клас и костват най-малко 3000 швейцарски франка.

Според изследване на McKinsey & Company и The Business of Fashion към една трета от купувачите на часовници и бижута пазарят при интернационалните пътувания. А изключително през 2020 те са били много лимитирани. Много значима роля за продажбите играят азиатските пазари и най-много Китай и Хонконг. Според консултантската компания Mckinsey точно там се продават към половината от всички първокласни часовници.

И въпреки всичко не е по никакъв начин елементарно да си купите безценен часовник, изключително в случай че държите на избран модел. Вече не е допустимо просто да отидете при бижутера, да наредите банкнотите пред него и да си тръгнете с стремежи от вас " Ролекс ". Томас Керстинг, който продава часовници в Бон, изяснява обстановката: " В момента е малко мъчно, тъй като имаме изключителни проблеми с доставките. " Ролекс ", да вземем за пример, към този момент не доставят толкоз доста, а търсенето е извънредно огромно. Така се развиха нещата през последните три-четири години. "

Производителите поддържат лимитирано предложение, само че в същото време по този начин в допълнение усилват търсенето - въпреки високите цени. Често пускат лимитирани серии на известните марки часовници. Всичко това учи клиентите да имат самообладание и да изчакват. " Понякога клиентите би трябвало да чакат своя часовник по две или три години ", изяснява Керстинг.

Бижутер от Хамбург, който пожела да запазим анонимността му, изясни, че сега не разполага с никаква информация за това по кое време производителите могат да създадат някои от доставките. Те също са принудени да се преценяват с нарушените вериги за доставки, неналичието на първични материали и дефицита на квалифицирани служащи.

Ако сте от нетърпеливите, можете да разгледате онлайн платформите за първокласни часовници втора употреба. Всяка година те вършат общ оборот от към 15 милиарда евро. Chrono24 е водещият международен онлайн пазар.

Тим Страке, който е негов съосновател показва, че войната в Украйна, инфлацията и несигурността не са навредили на бизнеса. " За нас пандемията беше извънредно удобна, като се изключи първите пет седмици ", споделя Страке. " И в интервала, когато магазините бяха затворени на всички места, а и по-късно, наблюдавахме извънредно висок растеж. Ако съпоставим първата половина на 2022 с първата половина на 2021 година, той е 40 %. "

Всеки месец в Chrono24 се продават от 20 000 до 30 000 часовника. Но надалеч не всеки покупател се интересува единствено от носенето на безценен часовник на ръката си. Бижутерът Керстинг също е забелязал новата наклонност: " В предишното хора, които се интересуваха от часовници, се обръщаха към нас със запитванията си ", споделя Керстинг. " А в този момент получаваме и доста въпроси, при които имаме чувството, че заинтригуваните купувачи търсят инвестиция - или пък искат да търгуват с часовниците, с цел да направят бързи пари. " Ниските лихви от последните години и високата инфлация са засилили търсенето, разяснява той.

" Цените през април и началото на май доближиха равнища, които към този момент не бяха здравословни за пазара ", показва и Страке. " В магазина можеше да се купи железен " Ролекс ", а сега, в който купувачът прекрачваше вратата на магазина с него, часовникът към този момент струваше двойно, а от време на време и тройно повече. " За марката " Патек Филип Нотилус " маржовете били още по-високи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР