Хората влагат много време и енергия в избора на половинка.

...
Хората влагат много време и енергия в избора на половинка.
Коментари Харесай

Яйцеклетките са придирчиви в избора на сперматозоиди

Хората влагат доста време и сила в избора на половинка. Ново проучване на експерти от университетите на Стокхолм, Швеция, и Манчестър, Англия, демонстрира, че процесът продължава и след секс - човешките яйцеклетки са способни да "избират " сперматозоиди, оповестява уеб сайтът Сайтек дейли.

"Човешката яйцеклетка създава химически съединения - хемоатрактанти, които притеглят сперматозоидите. Решихме да разберем дали яйцеклетките употребяват тези химически сигнали, с цел да избират кои сперматозоиди да привлекат ", споделя Джон Фицпатрик, един от създателите на проучването от университета на Манчестър.

Учените са изследвали по какъв начин семенната течност реагира на фоликуларната течност, която заобикаля яйцеклетката и съдържа хемоатрактанти.

Специалистите са открили, че въпросната течност притегля повече сперматозоиди от някои мъже и по-малко от други. Оказало се, че при всяка жена този резултат е друг и не всеки път е обвързван със личния й избор на сътрудник - в някои случаи яйцеклетката притегля повече "чужди " сперматозоиди.

Авторите на проучването допускат, че този "избор " зависи от самостоятелните характерности на съответен мъж и жена и се прави точно от яйцеклетката. Според Фицпатрик сперматозоидите имат единствено една задача: да оплождат яйцеклетката и не е в техен интерес да са прекомерно придирчиви. За яйцеклетките обаче е преференциално да получат най-хубавия генетичен материал.

Резултатите от проучването са потребни освен за по-доброто схващане на плодовитостта, само че също по този начин могат да оказват помощ за изясняване на "необяснимите " случаи на неплодородие при някои двойки, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР