Хората се мислят за предани видове, но когато стане въпрос

...
Хората се мислят за предани видове, но когато стане въпрос
Коментари Харесай

11 животни, чиито двойки остават заедно до края на живота си

Хората се мислят за предани типове, само че когато стане въпрос за същинска честност, доста други животни оферират по-добър образец за това по какъв начин се основава семейство. Макар моногамията и доживотните връзки да са необичайност в животинското царство, има някои животни, които са много положителни в това.

Гибоните

Гибоните са най-близките роднини на хората, които остават дружно до края на живота си. Те са моногамни, което е необичайност измежду приматите. Създават извънредно мощни връзки и показват невисок полов диморфизъм – другояче казано, мъжките и женските са почти идентични по мярка.

Двойката гибони прекарва времето си в пощене и безусловно висене по дърветата. Но по-нови доказателства сочат, че тези съюзи не са чак толкоз елементарни, колкото се е считало. Влюбените от време на време флиртуват и даже се зарязват. Гибоните наподобява стартират от ден на ден да наподобяват нас.

Лебедите

Лебедите основават моногамни връзки, които траят доста години, а при някои случаи и до живот. Лоялността им към половинката е толкоз именита, че двата лебеда, плуващи с преплетени във формата на сърце вратове са се трансформирали в повсеместен знак на любовта.

Причината птиците да остават дружно до края на живота си обаче не е толкоз сантиментална, колкото наподобява. Имайки поради какъв брой време е належащо за миграция, определяне на територия, мътене и развъждане на дребните, привличането на половинка би орязало скъпото време, нужно за размножаване. Една от изгодите на дълготрайните връзки е, че двойката лебеди се учи от своите триумфи и неточности всякога, когато отглежда свои дребни.

Урубу

Добрият външен тип не е изискване за хубавичко връзка. Всъщност урубу даже държат на това. Известно е, че тези птици атакуват други от типа си, които са хванати да флиртуват.

Учените са изследвали тяхното ДНК, с цел да разгадаят моногамията им. Урубу основават дълготрайни връзки и споделят отговорностите по мътенето и храненето на дребните. Двойките родители остават дружно.

Френските бодлоперки

Малко е евентуално в миналото да попаднете на сама френска бодлоперка. Тези риби живеят, пътуват и даже ловуват по двойки. Връзката им нормално трае до гибелта им. Всъщност те работят като екип и свирепо пазят територията си от прилежащи двойки.

Вълците

Често изобразявани като пакостници и мошеници в приказките и легендите, вълците имат фамилен живот, който е по-лоялен и благоверен от множеството човешки връзки. Обикновено глутницата се състои от мъжки, женска и тяхното потомство. По-големите деца постоянно оказват помощ с гледането на по-малките.

Понякога вълк единак бива одобряван в глутницата, която може да наброява от 3-4 до 20 вълка.

Албатросите

Албатросът може да прелети големи дистанции през океана, само че все пак постоянно се връща на едно и също място – и при същия сътрудник – когато е време за размножаване. Връзките сред мъжкия и женската се образуват в продължение на няколко години и траят до края на живота им, заздравявани от смешни, само че доста сантиментални ритуални танци. Всъщност птиците се ухажват в продължение на години с тези танци, с цел да изберат съвършения сътрудник.

Термитите

В мравешката колония кралицата се чифтосва един път, съхранява гаметите до живот, а мъжките умират малко по-късно. За разлика от тях, при някои типове термити се следят дълготрайни връзки сред женската кралица и един мъжки „ крал “, които безусловно дават живот на цялото си кралство.

Термитите постоянно остават дружно дълго време, от време на време до 20 години. Ако се разделят, нещата постоянно стават груби и се намесва физическо принуждение. Могат да отхапят антенките си да вземем за пример.

Жълтокоремните полевки

Макар множеството гризачи да имат славата на безсистемно размножаващи се, жълтокоремните полевки не спадат към тази категория и нормално основават моногамни връзки, траещи цялостен живот. Всъщност тези животни постоянно са посочвани като животинския модел за моногамията при хората. Те си бъбрят и се ухажват, разделят си отговорностите по гнездото и развъждането на дребните и като цяло показват огромна поддръжка един към различен.

Гургулиците

Тези емблеми на любовта и верността са вдъхновявали поезията на Шекспир. Мъжката гургулица ухажва женската, като лети безсрамно към нея, до момента в който крилата му издават присъщ пронизителен тон. След това той изпъчва гърди, поклаща глава неведнъж и я вика. Женската е изумена до живот.

Шистосома на Менсън

Може да не е обичайния облик на любовта, само че тези паразитни червеи нормално са доста по-верни от хората, в които живеят. Колкото и неромантично да звучи, те предизвикват болестта шистозомоза.

Когато се възпроизвеждат полово в човешкото тяло, те основават лоялни моногамни двойки, които траят през целия им цикъл.

Белоглавите орли

Те са националния знак на Съединени американски щати и когато стане въпрос за връзки, белоглавите орли се извисяват доста по-високо от страната, която символизират. Те нормално се събират вечно и се разделят само при положение на гибел или импотентност. Година след година, двойката се завръща в едно и също гнездо, където всеки от двамата гради по малко дома им, който след няколко сезона доближава големи пропорции.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР