Хората са склонни да мислят, че щастие означава да имаш слава,

...
Хората са
склонни да мислят, че щастие означава да имаш слава,
Коментари Харесай

Как да постигнете щастие чрез четири стъпки

Хората са склонни да мислят, че благополучие значи да имаш популярност, власт, благосъстояние и сетивни удоволствия. Но ние знаем, че копнежът по тях може да донесе доста страдалчество. Затова е належащо да придобием напълно различно разбиране за щастието. Ако култивираме мир в себе си, яснотата, състраданието и смелостта ще дойдат. Това е рецептата на рецептите съгласно създателя на „ Покой на мозъка “ Тик Нят Хан. Единствено като култивираме осъзнатост на тялото и въплътен разум, можем да бъдем изцяло живи, пише той.
 
Без да имате състрадание, не може да бъдете благополучен човек, счита Тик Нят Хан. Лишеният от състрадание е доста уединен, тъй като не може да реализира същински контакт с друго живо създание. Достатъчно състрадателният има смелостта да се освободи и да помогне и на други да се освободят. Това е същинско благополучие, това благополучие, от което се нуждае всеки от нас.


Мир
Това е първото, което е належащо - да създадем дишането си по-спокойно и омиротворено…Това е основата за внасяне на покой в тялото, възприятията, мозъка и усещанията ни.


Яснота
Често се чувстваме съкрушени или комплицирани. Не мислим ясно. Речта и дейностите ни в такива моменти могат да предизвикат страдание освен за нас, само че и за хората към нас. Когато в нас има повече мир, започваме да виждаме нещата по-ясно. Без мир яснотата е невъзможна. Яснотата спомага за премахване на неверните възприятия…Виждайки нещата по-ясно, стартирате да изпитвате съчувствие, а гневът и завистта отшумяват. Започвате да проявявате схващане и към този момент нямате предпочитание да обвинявате или наказвате нито себе си, нито другите. Приемате се такива, каквито сте, приемате другите такива, каквито са, и гледате себе си и другите с очите на състраданието.


Състрадание
…Тялото ни може да излъчва интензивно силата на покоя и състраданието. Тялото ни не е само материя; то е енергия. Умът ни също е сила. Има болнава и здрава сила, а силата на мозъка може да бъде мощна. Енергията на омразата, страха, гнева или отчаянието може да бъде доста мощна. Когато седим или се движим осъзнато, ние не генерираме тези сили. Вместо това генерираме силата на осъзнатостта, покоя и състраданието.

Смелост
Когато сте изпълнени със съчувствие, имате потенциала да действате самоуверено. Имате задоволително храброст да се изправите лице в лице против привички като стремежи, гневливост и така нататък и да ги осветите със своето внимание. Без достатъчно съчувствие към себе си и другите няма да имате нужната храброст, за да премахнете от себе си бремето, което ви кара да страдате, пише Тик Нят Хан.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР