Хората са залети от информация за пандемията от коронавируса, което

...
Хората са залети от информация за пандемията от коронавируса, което
Коментари Харесай

Как да се борим с дезинформацията по време на коронавирус

Хората са залети от информация за пандемията от ковид, което постоянно прави мъчно да се разграничат обстоятелствата от измислицата и слуховете от преднамерените опити за илюзия.

Вече се популяризират есемеси, предсказващи слагането на цялата страна под карантина, дружно с постове в обществените медии, които оповестяват на хората, че един от методите да бъдат тествани за вируса е да дарят кръв или предупреждаващи, че комарите могат да разнасят болестта. Всичко това не е правилно.

Подобни заблуди могат да застрашат публичното опазване на здравето, да породят комплициране и боязън, и да попречат на значимата информация да стигне до хората по време на рецесия. " Асошиейтед прес " опроверга доста сходни изказвания, в това число и едно за това, че бананите евентуално защищават хората от заразяване с вируса и друго, че артистът от кино лентата " Хари Потър " Даниъл Радклиф е дал позитивна проба за заболяването.

С COVID-19, заболяването, породена от вируса, се заразиха хиляди хора по целия свят, само че нормално тя се демонстрира единствено с леки и умерени признаци, като тресчица и кашлица. За по-възрастните и хората със съпътстващи здравословни проблеми, тя може да докара до затруднения и от време на време до гибел. Повечето хора обаче се възвръщат.

Какво можем да създадем, с цел да отсеем обстоятелствата от дезинформацията:

Проверете източника

Склонни сме да повярваме на нещо, което ни споделят приятелите ни и това е част от човешката природа. Ето за какво се популяризират клюки и дезинформацията залива обществените медии. Това изяснява също за какво препредаваните есемеси, предупреждаващи за общонационална карантина, имат подобен резултат: Всеки ги научава от другар на приятеля, който " познава някого ".

Пазете се от звучаща значимо информация, която не идва от явен, влиятелен източник , като локални държавни служби и здравни управляващи, или от национални и интернационалните здравни организации като Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите и Световната здравна организация (СЗО). Постовете в обществените мрежи могат също да настояват, че някой политик е споделил или направил нещо. Можете да ревизирате сходна информация, като се осланяте на одобрени медии или на персоналните тествани сметки в обществените медии на претендентите.

Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите и СЗО

Главните здравни организации в Съединени американски щати и другите страни, дружно със СЗО, са някои от най-надеждните източници на информация за епидемията. Те дават настоящи статистически данни, препоръки и насоки за всичко от стерилизация на дома ви до битка със напрежението.

Доктор Джесика Джъстман, специалист по заразни заболявания в Колумбийския университет, сподели, че големи количества информация в интернет за епидемията от ковид бързо може да наводнят мрежата. Това е една от аргументите, заради които тя предизвиква хората да ревизират уеб страниците на Центровете и СЗО.

" Това не е просто дезинформация, а е също липса на достоверна информация ", сподели Джъстман и добави: " Има толкоз доста информация, че хората просто споделят " Не мога да го чета, това ме кара да се тормозя още повече ".

" Отидете напряко към източника ", сподели тя. " Те дават отлична информация ". В същото време се пазете от измамници, които се възползват от престижа им и приказват от тяхно име.

Действайте като публицист

" Всички сега се пробват да схванат: Какво се случва? Какво би трябвало да знам? На кого мога да вярвам? ", сподели Джон Силва, шеф по образованието в Проекта за осведомителна просветеност, основана във Вашингтон неправителствена организация, която работи с преподаватели, учащи студенти по какъв начин да се ориентират в новините.

Силва сподели, че всеки търсещ точна информация за вируса би трябвало да работи малко като публицист и да ревизира подозрителни изказвания.

Пазете се от информация от групи или новинарски организации, които не познавате. В някои случаи групите, стоящи зад дезинформацията, основават уеб сайтове и сметки в обществените медии, изглеждащи като тези на записана новинарска организация. Помнете, че има разлика сред вести и мнения. Новините би трябвало да съдържат източника на информацията. Ако няма източник или позоваване, би трябвало да се усъмните.

Освен търсенето на авторитетни източници публицистите търсят също удостоверение на информацията от голям брой разнообразни източници. Дори в случай че една медия изначало е единствена в съобщаването на огромно събитие, други скоро ще я последват. Ако това не се случи, то може да послужи като " алена лампичка ".

Изчакайте и си поемете мирис

Проучване от 2018 година на откриватели от Масачузетския софтуерен институт откри, че подправените вести се популяризират по-бързо от същинските, постоянно доста по-бързо. Това се дължи на обстоятелството, че те са предопределени да притеглят вниманието на хората посредством провокиране на страстите им като боязън и яд.

Изследователите, които изследваха по какъв начин подправените вести се популяризират в " Туитър ", откриха също, че дезинформацията се популяризира бързо, тъй като хората я препредават, а не поради подправени сметки. Лесно е нещо да ви грабне вниманието и да споделите ужасяващо заглавие преди да сте изчели съпътстващата публикация. Но да изчакате, преди да споделите това, може да ви избави от неловко състояние, и да предотврати заблуждаващата информация, да се популяризира по-нататък.

Не вярвайте на всичко, което виждате

Лоши артисти и тролове се пробват да употребяват страховете на хората от ковид посредством потребление на разнообразни техники за предизвикателство на комплициране. Статиите с подправени вести са единствено дребна част от това.
Снимки и видеа могат да бъдат редактирани и променяни, а същински изображения могат да бъдат представяни отвън подтекста. Още един път е редно да ревизирате източника. Търсачката на изображения на Google може да помогне да откриете произхода на фотографията. За видеа, проверете кой ги е качил, дали е инцидентен консуматор? Или медия? Или Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите?

Американците са длъжни да не утежняват така и така тревожната обстановка посредством разпространение на дезинформация, която може да разтревожи други хора или да ги изложи на риск, сподели доктор Рут Паркър, общопрактикуващ доктор в Университетското здравно учебно заведение " Емъри " в Атланта и специалист по здравно обучение. " Времената са страшни ", сподели Паркър и добави: " Не желаеме да наливаме масло в огъня. Надеждната информация няма да ни излекува, само че ще ни помогне да се успокоим ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (938)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР