Хората с високо кръвно налягане, които приемат парацетамол по лекарско

...
Хората с високо кръвно налягане, които приемат парацетамол по лекарско
Коментари Харесай

Продължителният прием на парацетамол увеличава риска от инфаркт и инсулт

Хората с високо кръвно налягане, които одобряват парацетамол по лекарско наставление, може да са в по-висок риск от инфаркт и инсулт, сочи ново изследване на Единбургския университет, представено от BBC.

Лекарите би трябвало да обмислят рисковете и изгодите за пациентите при нескончаем банкет на лекарството в продължение на няколко месеца, показват откривателите. Краткотрайният банкет на парацетамол при главоболие и температура е безвреден, акцентират учените.

Други специалисти декларират, че е нужно проучване на повече хора за по-дълъг интервал, с цел да бъдат доказани разкритията.

Парацетамолът се употребява необятно в целия свят като бързо настоящо болкоуспокояващо, само че се предписва и при хронични болки, макар дребното доказателства за изгодите при дълготрайната му приложимост. Артритът е една от най-честите аргументи за хронична болежка в Обединеното кралство.

През 2018 година на половин милион души – на един от всеки 10 в Шотландия е бил постановен парацетамол. Ако тези хора са и с високо кръвно налягане - положение, което визира един на всеки трима души в Обединеното кралство - те може да са по-застрашени от инфаркт и инсулт, сочи изследването. То наблюдава 110 доброволци, две трети от които одобряват медикаменти за високо кръвно налягане или хипертония.

В рандомизирано изследване те е трябвало да одобряват 1 грам парацетамол четири пъти дневно в продължение на две седмици - нормална доза за пациенти с хронична болежка - и по-късно плацебо за още две седмици.

Проучването демонстрира, че парацетамолът покачва кръвното налягане, " един от най-важните рискови фактори за инфаркти и инсулти " - доста повече от плацебо, споделя клиничният фармаколог от Единбургския университет проф. Джеймс Диър.

Изследователите поучават лекарите да назначават на пациенти с хронична болежка в началото допустимо най-ниска доза парацетамол и да наблюдават деликатно тези с високо кръвно налягане и в риск от сърдечно-съдови болести.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР