Хората с увреждания няма да загубят интеграционните си добавки и

...
Хората с увреждания няма да загубят интеграционните си добавки и
Коментари Харесай

Депутати обещаха бързи промени, за да не останат хора без интеграционни добавки

Хората с увреждания няма да изгубят интеграционните си добавки и няма да има и спиране в приемането на добавките след правосъдната анулация на текстове от правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания. Това увериха в четвъртък общественият министър Бисер Петков и депутатите от парламентарната комисия по труда и обществената политика.

Интеграционни добавки получават 500 000 души, заделените пари в бюджета за тях са 152 милиона лв..
Групата на ГЕРБ ще внесе смяна в Закона за интеграция на хората с увреждания и по този начин анулираните текстове от правилника ще бъдат уредени в закона. Мотивите на съда за анулация на текстовете от правилника са, че те опонират на текстове в закона.

Уреждането на добавките и на техния размер ще е по същия метод както в правилника, само че на законово ниво.
Целта е доникъде на юли да има към този момент признат закон, с цел да може през юли да бъдат отпуснати интеграционни добавки на тези, за които не могат да бъдат постановени решения заради неналичието на правни учредения. Ако не се вземе законодателното решение по " бързата писта " посредством внасяне на законопроекта от страна на депутати, а не от Министерски съвет, пострадали биха били хората, които след датата на решението на Върховен административен съд - 11 юни, имат предписана интеграционна добавка, само че не и решение на Дирекциите " Социално подкрепяне " за отпущането ѝ.

Всички, които имат отпуснати добавки с решение на дирекциите за обществено подкрепяне до 11 юни, не биха имали проблем и без плануванаъа смяна. Те биха получавали добавката до приключването на решението на ТЕЛК и обществената оценка, посочи министърът.

Решението на съда визира три от общо седем добавки - за образование, за превоз и информационни услуги, за осведомителни и телекомуникационни услуги.

По отношение на добавката за обучениe, решението на Върховен административен съд анулира текст, съгласно който добавката се изплаща след показване от лицето на документ за продължителността на образованието. Съдът намира, че не би трябвало в подзаконов акт да се слага такова в допълнение изискване - не е обикновено да има отпусната добавка, която не се изплаща. В момента разликата сред тези, на които има отпусната добавка и тези, на които се изплаща, е огромна заради условието на документ, сподели Бисер Петков.

Останалите анулирани от съда текстове в правилника за използване на Закона за интеграция на хората с увреждания дефинират базата за пресмятане на месечната добавка за обществена интеграция съгласно обезпечения най-малък приход, месечната добавка за обществена интеграция за транспортни услуги в размер 15 на 100 от обезпечения най-малък приход и месечната добавка за прилагане на осведомителни и телекомуникационни услуги в размер 20 % от обезпечения най-малък приход.

Върховен административен съд счита, че обвързването на размера на месечната добавка с обезпечения най-малък приход е незаконосъобразно, защото водещият аршин съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера ѝ са само самостоятелните потребности на хората с увреждания.

Въпреки че законодателното решение ще бъде взето по бързата писта, обществената комисия ще изиска мнение от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, от Агенцията за хората с увреждания, от НСТС, сподели ръководителят на обществената комисия Хасан Адемов.

Светлана Ангелова от ГЕРБ разясни, че близо 500 000 хора с увреждания получават интеграционна добавка за транспортни услуги, за осведомителни и телекомуникационни услуги - близо 70 000, а месечна добавка за образование - близо 90.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР