Хората с говорни и слухови увреждания трябва да имат достъп

...
Хората с говорни и слухови увреждания трябва да имат достъп
Коментари Харесай

Хората с говорни и слухови проблеми ще имат достъп до телефон 112 от август 2018 г.

Хората с говорни и слухови увреждания би трябвало да имат достъп до незабавния телефон 112 от август 2018 година Това се схваща от проектонаредба, направена от Министерство на вътрешните работи и качена за публично разискване на портала за съвещания strategy.bg.

По реда на тази разпоредба на хората със слухови или говорни увреждания се обезпечава непрестанен, бърз и безвъзмезден достъп до незабавния телефон.

Достъпът се обезпечава в случай че те имат:

- годно експертно решение, определящо статуса му като лице със слухови или говорни увреждания;
- регистрирани на негово име, мобилен телефонен номер и e-mail адрес;
- техническо устройство, позволяващо потреблението на особено потребителско приложение за достъп;
- достъп до интернет.

Хората с увреждания би трябвало да имат и задействан профил в особено потребителско приложение, налично през интернет и осигуряващо връзка с оператор на незабавния телефон посредством негласова връзка през съответното техническо устройство.

Дирекция " Национална система 112 " в Министерство на вътрешните работи и предприятията, предоставящи електронни съобщителни услуги, ще съгласуват техническите условия за обезпечаването на безплатния достъп. Активирането на профила на човек с говорен или слухов проблем се прави от систематичния админ на незабавния номер.

Ползването на специфичното потребителско приложение ще е допустимо след регистрация.

Тя се реализира онлайн през задействаното особено приложение, конфигурирано на мобилно устройство или посредством уеб основано приложение, налично от стационарно техническо устройство през уеб страницата на дирекцията. Хората със слухови и говорни проблеми ще попълнят нужните данни в регистрационната форма, с която се основава профил за достъп и ще изпращат поръчка. След това ще получават на посочения от тях имейл известие, че поръчката е в развой на обработка. Тя ще се преглежда до 7 дни от приемането ѝ.

При утвърждение ще получават код за достъп на същия имейл, а при отвод - известие, указващо аргументите.

В претекстовете на проектонаредбата е записано, че въвеждането на услуга с сходни параметри не е правено до момента в България. В Европейския съюз е осъществена пилотно услуга със сходна спецификация по европейски план. Това се е случило в 5 страни - Англия. Швеция, Холандия, Франция и Испания като е била изпълнена от консорциум от 22-ма участника. Достъпът до незабавния телефон в тези страни е бил осъществен по едно и също време с текст, глас и видео за интервал 36 месеца. Това е коствало общо 8.8 милиона евро, приблизително на страна участник - 1 760 000 евро.

В решение на кабинета от 30 декември 2015 година е посочена планирана стойност за осъществяване на плана от 4 800 000 лева Цената в решението на Министерския съвет е избрана въз основата на пилотно осъществен план в петте европейски страни.

Отделно дирекция в Министерство на вътрешните работи е провела пазарно изследване за цената при реализация на заданието, в границите на което са били подадени предложения от няколко компании в диапазона 815 722.00 лева - 1 245 680.00 лева " Подадените ценови предложения имат единствено показателен темперамент. Цената по внедряване на услугата ще бъде избрана след осъществяване на публичната поръчка ", обясниха от Министерство на вътрешните работи за " Дневник ".

От вътрешното ведомство прецизираха, че сега тече процедура за избор на реализатор за техническа поддръжка на системата на незабавния телефон 112. Веднага след подписване на контракт с реализатор ще се разгласи поръчка за надграждане на системата с услугата " Достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112 "

Предоставянето на услугата би трябвало да стартира до 1 август 2018 година, какъвто е законоустановеният период, се показва както в проектонаредбата, по този начин и в отговора на Министерство на вътрешните работи.

Осигуряване на достъп на хора със слухови или говорни увреждания до тел. 112 е било заложено в националната стратегия за развиване: БЪЛГАРИЯ 2020 в интервала 2016-2018 година, а мярката е с название " Развитие на инженеринг, техническа поддръжка и прибавяне на нови функционалности ". Целта е повишение качеството, успеваемостта на обслужване и обсега на предоставяните услуги и една от тези функционалности е достъпът на хората със слухови или говорни увреждания до незабавния телефон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР