Хората с българско самосъзнание ще бъдат включени в конституцията на

...
Хората с българско самосъзнание ще бъдат включени в конституцията на
Коментари Харесай

Заев с обещание към българите, но в бъдещето

Хората с българско съзнание ще бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония наедно с другите нации там - албанци, бошняци и други - когато страната бъде призната за членка в Европейския съюз. Това съобщи през днешния ден министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, оповестява БНР.

Така той разяснява изказването от предходната седмица на Светлан Стоев - министъра на външните работи в служебното ни държавно управление - че смяна на конституцията на Скопие в този смисъл е един от пътищата за решение на проблемите на българите в Република Северна Македония.

Заев означи през днешния ден, че сходни претенции към този момент има и от Хърватия и от Черна гора, само че конституционна смяна по отношение на това няма да бъде праведна в този момент. Когато стане обаче, ще е не тъй като България упорства, а тъй като от това има потребност Република Северна Македония.

" Ние нямаме никакви предубеждения. Ако някой желае на следващия ден това да го създадем и да желаеме - не можем. Две трети нито имаме, нито ни би трябвало, само че очевидно го споделяме, тъй като и българите, и хърватите, и черногорците, и египтяните и доста други етнически общности ще бъдат вписани в нашата Конституция, когато влезем в Европейски Съюз ".

На въпрос дали Скопие ще упорства реципрочно България да признае, че има македонско малцинство Заев отговори, че решение за това има право да вземе единствено България и че въвличане във вътрешните й работи не би било обръщение за другарство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР