Хората произвеждат около 4,4 милиарда тона бетон всяка година. За

...
Хората произвеждат около 4,4 милиарда тона бетон всяка година. За
Коментари Харесай

Учени създават 30% по-здрав бетон чрез използвана утайка от кафе

Хората създават към 4,4 милиарда тона бетон всяка година. За този развой се изразходват към 8 милиарда тона пясък (от общо 40-50 милиарда тона, които се употребяват годишно), което частично води до изострен дефицит на този строителен материал през последните години.

В същото време за същия интервал се генерират към 10 милиарда кг употребена наслойка от кафе - наслойка от кафе, за която екип от откриватели от университета RMIT в Австралия са разкрили, че може да се употребява като сурогат на силициевия диоксид в процеса на произвеждане на бетон, който в верните пропорции дава доста по-здрава химическа връзка от самия пясък, оповестява Engadget.

" Изхвърлянето на органични боклуци съставлява екологично предизвикателство, защото при него се отделят огромни количества парникови газове, в това число метан и въглероден диоксид, които способстват за изменението на климата ", изяснява водещият създател на проучването доктор Раджев Ройчанд от RMIT's School of Engineering. Той отбелязва, че единствено в Австралия всяка година се създават 75 милиона кг употребена наслойка от кафе, множеството от които се озовават на сметищата.

Утайката от кафе не може просто да бъде смесена в недопечен тип със общоприетия бетон, защото тя няма да се свърже с другите материали заради органичното си наличие, изяснява още доктор Ройчанд. За да направи утайката по-съвместима, екипът опитва с пиролизирането на материалите при 350 и 500 градуса по Целзий, след което ги замества с пясък в 5, 10, 15 и 20 % (обемно) за общоприетите бетонни смеси.

Екипът открива, че 350 градуса е идеалната температура, която води до " 29,3% нарастване на якостта на напън на композитния бетон, разбъркан с биовъглен от кафе ", съгласно изследването на екипа, оповестено в Journal of Cleaner Production.

" Освен че понижаваме излъчванията и вършим по-здрав бетон, понижаваме и въздействието на непрекъснатия рандеман на естествени запаси като пясъка ", споделя доктор Ройчанд.

" Бетонната промишленост има капацитет да способства доста за увеличение на преработването на органични боклуци, като да вземем за пример употребявано кафе ", добавя съавторът на проучването доктор Шанън Килмартин-Линч, постдокторант в RMIT. " Нашето проучване е в начален стадий, само че тези вълнуващи открития оферират новаторски метод за доста понижаване на количеството органични боклуци, които се изхвърлят на сметищата ", където при разлагането им се генерират огромни количества метан - парников газ, 21 пъти по-мощен от въглеродния диоксид.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР