Хората от село Бряст са първите, които са си наели

...
Хората от село Бряст са първите, които са си наели
Коментари Харесай

Селска кметица взе кардинални мерки срещу престъпността

Хората от село Бряст са първите, които са си наели частна охранителна компания да ги брани от набезите на злосторници. Охранителите са от лятото на територията на селото. Бранят брестовчани посредством видеонаблюдение, защитата се прави и посредством физически инспекции, като патрулите нормално наобикалят обитаемото място в тъмните елементи на денонощието. Две от камерите са поставени на входа и на изхода на Бряст, има и до кметството, написа haskovo.net.

98- годишната баба Желязка от село Бряст е обирана два пъти през последните години. Жената изгубила и сина си и снахата. Единствено й е останал внукът й. Наглежда я на село, само че той живее в града и когато го няма старицата е сама. Живее в последната къща на селото.

Първият път баба Желязка потърпевша от телефонни измамници, било преди година-две. Задигнали й 900 лв.. Обадили й се по телефона по позната скица с потърпевш родственик. „ Казаха, че внучето е със счупени крайници и би трябвало да подготвя 2 000 лв., с цел да го спася. Имах единствено 900 лв., подготвих ги, в пазвата ги държах. То за внучето бяха, както се споделя благо за драго се дава. Дойдоха с такси. Направо от ръцете ми ги взеха, като видяха парите. А единият, прокурор бил, като видя, че имам и ракия-поиска. Каза: За да го спасим би трябвало и ракия да занесем. 10 литра му изпълних “, спомня си старицата.



Вторият пък, когато е излъгана, наглият й клиент се показал, че продава свещи и църковни календарчета. Нахлул в дома й и отмъкнал 160 лв.. Бабата се обадила на кметицата, която с персоналния си автомобил пробвала да настигне крадеца, разказан от бабата, че отпрашил с масленозелена кола по пътя. Стигнали до няколко села по-нататък от Бряст, само че не хванали дирите му.
След тези случки баба Желязка е наплашена, с два катинара заключва външната врата на парцела си. Превитата на две стара жена има три значими номера в телефона си: на внука, на кметицата и на охранителите.

Стикери с номера им са разлепени по входните порти на хората. В бряст към този момент ги имат за „ свои момчета “. Един от най-големите почитатели на охранителите е баба Желязка.

Инициативата за частните гардове тръгнала от кметицата Латка Латева.



“Първо изследвах офертите, а през това време направих и осведомителна акция. На селското заседание осведомих нашите хора за изгодите от това да имаме защита. Взехме решение, че най-важното е да сме предпазени, а не да чакаме да се случи нещо и след това да мислим по какъв начин ще се оправяме. “ Това бил най-големият аргумент, с който кметицата убедила съселяните си за защитата. „ Харесали си компанията, която към този момент охранявала няколко обекта в селото. Те им създали и най-хубавият финансов проект. “ Разбира се, не всички се съгласили, по тази причина изначало плащали за защитата по 5 лв. на къща месечно.



Трагична преживелица обаче обърнала метода на мислене на огромна част от хората, които считали, че няма потребност от защита.
Насред центъра до магазина умрял човек. Намерили го на сутринта по очи. Отначало хората зашушукули, че може да е ликвидиране. Но откакто охранителната компания предала записите на органите на реда, на тях ясно се видяло, че не е упражнено принуждение над съселянина им, вървешком, индивидът умрял. По-късно това било потвърдено и при аутопсия.

Синът на умрелия бил измежду отказалите да заплащат за защита. След тази случай обаче, се включил, споделя кметицата. Последвали го и още хора. Така таксата за защита паднала на къща по 4 лв..


Повечето от екипа на охранителната компания, която работи в с.Бряст, са някогашни служители на реда. Те са част от частна Национална организация за сигурност, която има обекти в цялата страна. „ Това са сътрудници, които познават закона и знаят до каква степен им се простират пълномощията. Работим взаимно и с полицията и по този начин контролът става още по-надежден “, разяснява Бойко Бонев, представител на охранителите за Димитровградска община. „ Хората в село Бряст са първите, които демонстрират на останалите села в общината, че предварителната защита е значима “, споделя Бонев. В момента договорът за защита е на името на месетн аграрни производител. От тук насетне обаче това към този момент няма да е по този начин. С новите промени в закона за частната охранителна дайност, които бяха признати на второ четене от Народно събрание в края на януари, охранителите към този момент ще могат да подписват контракти напряко с кметовете на обитаемоте места. Освен това те ще имат и повече пълномощия, ще могат да правят и арести. В сегашния миг карцерът може да е самот.нар цивилен. Това значи, че нарушителят може да бъде арестуван до идването на полицията, само че единственоорганите на реда могат да решат дали в последна сметка той отива зад решетките.

„ Откакто имаме защита, ни е умерено. Всеки има номера, на който може да позвъни, в случай че забележи нещо подозрително. Освен това, в случай че нещо се случи и камерите ловят. Така се живее по-спокойно, споделят млади дами, събрали се на припек по обяд пред кметството.

Откакто охранителите са на линия, в с.Бряст не е имало произшествия, знаейки, че са държани под око, злосторниците очевидно към този момент ни заобикалят, удовлетворена е от резултата на решението за частната защита и кметицата Латка Латева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР