Хората от пет населени места във Врачанско, намиращи се съвсем

...
Хората от пет населени места във Врачанско, намиращи се съвсем
Коментари Харесай

Парадокс: Села край АЕЦ Козлодуй от години имат проблеми с тока

Хората от пет обитаеми места във Врачанско, намиращи се напълно покрай АЕЦ „ Козлодуй”, се оплакаха, че към този момент няколко години имат проблеми с електрозахранването, заяви NOVA.

Токът постоянно спирал и те оставали безусловно откъснати от света, тъй като не работели и клетките на мобилните оператори. Местните правили непрестанно опити да решат казуса, само че без триумф.

Силвия Радулова и брачният партньор ѝ неотдавна се прибрали от Палма де Майорка. Той траял да работи онлайн. Изживели същински смут, когато нямал връзка и не можел нито да получава, нито да извършва уговорките си поради следващото спиране на тока за цели 12 часа.

„ Това е безспорен дискомфорт. Искаме да развиваме селата, само че няма по какъв начин да се получи. Ако не бях израснала тук и не обичах толкоз доста Долни Вадин и България, може би щях неотложно да се върна в чужбина”, разяснява Радулова.

Калоян Величков е студент на онлайн образование. Прекъсванията на тока изяснява, че му основават съществени проблеми.

„ Големият проблем ще е, когато пристигна сесията. Ако токът прекъсне по време на изпит, аз мога да остана на поправка”, сподели Калоян.

„ Проблемът е доста огромен. Той е от 2016 година. Ежедневно стопират тока за по 5, 10, 15 минути. Направихме срещи и организирахме подписки с други кметове”, уточни кметският наместник на село Долни Вадин Иван Спасов.

Писали писма и правили срещи с представители на електроразпределителното сдружение.

„ Дават разнообразни отговори. Един от тях беше, че косове летят и прекъсват електрозахранването по мрежата”, изясни кметският наместник.

Сега поради сезона ятата скорци ги няма в околните лозови масиви. Токът обаче продължава да прекъсва.

„ Има много изгорели електроуреди. Просто се борим, мъчим се, само че очевидно не е по силите ни да го създадем. Може да сме с малко население, само че ние също сме живи хора, имаме нашите потребности”, сподели кметският наместник Елена Максимова.

В формален отговор до NOVA от ЧЕЗ обявиха, че съгласно специалистите им мрежата в района е в положително техническо положение, само че още при започване на новата година ще стартира подмяната на 60 изолатора.

„ Може би от две години слушаме, че са закупени материалите, и че ще се стартира да се работи по далекопровода, който зарежда нашите обитаеми места. Ние обаче това не го виждаме, а проблемите продължават”, изясни кметът на село Остров Ирена Станкулова.

При последната повреда, която оставила хората без ток за 12 часа, причина бил развален изолатор, който е открит на 250-ия дирек по 30-километровото трасе и от този момент, съгласно ЧЕЗ, не са регистрирани нови спирания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР