Хората около Слави Трифонов не са готови за тази задача.

...
Хората около Слави Трифонов не са готови за тази задача.
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Поведението на Слави Трифонов може да повлече и президента надолу

Хората към Слави Трифонов не са подготвени за тази задача. Ако преди 10 години, когато беше в зенита си, Слави беше кандидатствал за политиката, може би щеше да увлече след себе си доста по-кадърни хора. Сега има някои положителни, само че аварийна пейка на Има Такъв Народ е къса. А и не можеш да правиш политика, презирайки политиката. Като не можеш да правиш взаимни отстъпки, къде си тръгнал?

Това разяснява пред " Марица " политологът Първан Симеонов, представен от " Епицентър ".

Има Такъв Народ презират тая система и стигат до такава степен, че тя им го връща тъпкано. Партиите на митинга се скараха. Хората на Слави осъзнаха, че при либералите в България има и много лицемери, а либералите, основно в лицето на Демократична България, осъзнаха, че Слави е несговорлив, за разлика от Борисов първоначално.

И още една сериозна причина за всичко това - българското общество не е желало в последната година фрапантна смяна в страната.

Ако искаше, щеше да одобри огромна част от фрапантните оферти и кандидатури, партиите на митинга нямаше да имат време да се карат, а щяха да се возят на вълната на всеобщото предпочитание за фрапантна смяна, счита Симеонов.

Но не е по този начин. Българите желаят смяна, само че не желаят революции в страната и скок в незнайното, добавя той.

И в този момент ясно се вижда, че този, който предлага революции, рестарт на страната и скок в незнайното, събира по-скоро песимизъм.

По думите на политолога към момента няма непоправими последствия. Непоправимо би било, в случай че тръгнем да си преустройваме цялата страна поради тая рецесия. Да не вземат да се появяват гласове, че парламентаризмът е привършен, че би трябвало да променим формата на ръководство.

Нека всички такива запалянковци да си дадат сметка имаме ли капацитет за грамадно преустрояване. Тоя низ от несгоди, които ни се случват, е тъкмо резултат от желанието за големи преустройства. България има потребност от естествена ротация във властта, не от революции и рестарти. Нищо от това нямаше да ни се случи, в случай че не бяхме си задали свръхамбиции, за които няма социална поръчка, разяснява той.

Сега сме в патова обстановка, в която има и мощни настроения за смяна, и мощно статукво. Това постанова взаимни отстъпки, а не извиване на ръце. И като не можеш да разчетеш знаците на обществото, раждаш смях, добавя Симеонов.

Не знам дали Българска социалистическа партия, или ИБГНИ ще вземат третия мандат. Ако се мисли съществено в посока кабинет, би трябвало мандатът да се даде на по-неутрална, по-центристка партия, каквато в тази ситуация е тази на Манолова. След като изтървахме питомното, ще гоним дивото. А имаше питомно, имаше подготвен първообраз на кабинет. От Слави Трифонов се очакваше да припознае част от служебния кабинет и гъвкаво да го впише в новия. Вместо това някои от министрите бяха оплюти, напомня политологът.

У нас, в случай че решиш да оплюеш някого, няма проблем - в случай че е умел, за какво не е чист, в случай че е чист, за какво не е умел. Видяхме и двете. Слави предложи неопитни бизнес лица, само че се видя, че те не могат да реагират напрегнат. Опитните пък не могат да победят - нито Татяна Дончева, нито Мая Манолова, нито Атанас Атанасов биха могли да вземат гласовете, които взе Слави Трифонов. Живеем в последствията на митинга, който се срутва под тежестта на личната си красива рекламация. Протестът заложи такива високи морални летви, които никой не може да надскочи. Засили се някой да скочи моралната летва и незабавно го упрекват, че е предал идеята. Да, могат да се пробват няколко партии да създадат вид на кабинет. Не е изключена и поддръжка в екзотична форма с кворума - овакантяване на залата от страна на другите партии. Но това ще бъде измъчено и е доста противоречиво дали партиите имат интерес от това. Държавата обаче има, счита Първан Симеонов.

По думите му сме изправени пред доста неприятна алтернатива - партийната или държавната логичност. Демократична България да вземем за пример на нови избори биха могли да имат по-добър резултат. И са пред алтернатива - да вървят ли на нови избори, което е добре за партията, или да се мъчат да сформират държавно управление, което е ползата на страната.

Сега към този момент по-вероятният вид са нови избори. Но не изключвам и опитите да се сформира някакво държавно управление. Не знам чисто софтуерно дали са вероятни избори две в едно от позиция на машините. Никой не знае дали те ще устоят двоен избор, счита политологът.

Това, което Слави Трифонов прави, ще повлече всички надолу. Може би Демократична България ще излезе с малко по-малък минус, допустимо е президентът да резервира позициите си, само че цялата протестна общественост в общи линии страда от това. Няма да са малко хората, които ще си кажат: какво постановяваше в последната година да си причиним това - три пъти парламентарни избори? А някои ще си кажат: Дали не е по-добре да се върнат Борисов и ГЕРБ?, показва той.

Запитан какво по-различно ще стане в 47 парламент, той дава отговор, че нищо изключително по-различно няма да стане. Вероятно Слави Трифонов ще спихне, ГЕРБ може да се окажат на върха, което ще сътвори още по-патова обстановка. Демократична България може да качи, могат да стигнат да вземем за пример до второ място. Може в Народното събрание да влязат някакви радикали. В националистическото пространство има разновидности за групиране, прегрупиране, те си научиха към този момент уроците. ИБГНИ може да изпаднат, само че те най-малко тоя път минимум се излагаха, за разлика от предходния парламент, когато прекалено много говореха. Тоя път се държат рационално, счита Симеонов.

Всичко това се случва поради доста популизъм, доста агитация, доста двуличие, доста доверчивост. Ние извънредно наивно повярвахме, че нашата страна е чудовищно зле и ще би трябвало да я рестартираме. С кого ще я рестартираме? Та в България към този момент не се раждат задоволително хора, разяснява още той.

И за какво да сме чудовищно зле? Да, зле сме, само че не там, където ни го описват, а в отчайващата здравна система, която е комерсиално насочена, в тежката демографска обстановка, в обществените неравенства, в крещящата беднотия, по думите му.

Скептичен съм към концепцията, че в този момент ще оправим правосъдната система, като махнем една фигура. Това са хората на България, от кое място ще си внесем по-добри? И второ - предшествениците на сегашните реформатори на правосъдната система обясняваха преди години, че правосъдната система би трябвало да е безусловно самостоятелна. Сега пък излиза, че тя е станала безотчетна. Свидетели сме на блуждаене и фетишизация на проблеми, споделя политологът.

Поведението на Слави Трифонов може да повлече и президента надолу. Слави го сложи в доста неуместна позиция. Да не приказваме, че в този момент не е ясно дали една поддръжка от Трифонов към този момент не е мечешка услуга, показва още той.

Големият риск е делегитимиране на демокрацията и парламентаризма. В такива тегави обстановки, когато накарат хората за следващ път да гласоподават за нещо, което им се коства безсмислено, като нищо могат да посегнат да гласоподават към наказателни варианти. Ще разберем по сложния метод, че не трябва да вършим една и съща неточност 15 пъти. Хиляда пъти избирахме някой да махне предходния, някой да изхвърли боклука. Ето ги тежките последствия от това предоверяване и вложение на свръхнадежди в някой избавител. Надявам се - след тази обеца на ухото, към този момент доста мъчно ще се гласоподава за някакви спасители, месии. Дано в този момент някой да не размени концепцията за персона избавител с концепцията за промяна избавител, да изиска смени в конституцията, монархия да вземем за пример, обобщава Първан Симеонов пред " Марица ".

Бел.ред.
Има Такъв Народ влезе в политиката на крилете на с обещанието за мажоритарни избори в два тура.
Предадоха ли концепцията в два поредни Народното събрание?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР