Хората може би си мислят, че те са изобретили глухонемския

...
Хората може би си мислят, че те са изобретили глухонемския
Коментари Харесай

Орангутаните си говорят с жестове

Хората може би си мислят, че те са изобретили " глухонемския " език, от който след многолюден диалог болят ръце. Но същинските откриватели на жестомимичния диалект са орангутаните от Южна Азия.

Двама английски учени оповестиха, че тези огромни маймуни поддържат връзка с целенасочени жестове, които имат несъмнено значение.

Ерика Картмил и Ричард Бърн отбелязвали жестовите сигнали на орангутаните, като сравнявали хипотетичното желание на подаващия известието с възможното удовлетворение от постигнатата цел. Така събрали речник от думи или изречения, изразявани с жестове. 

Изследователите следили 28 орангутана в три европейски зоопарка в продължение на 9 месеца. Били разпознати 64 типа жестове, като 40 от тях се употребили задоволително постоянно за реализиране на някоя от следните цели: да се подхване взаимоотношение (контакт, пощене или игра), да се желаят предмети, да се споделят такива, да се стартира взаимно придвижване, да се накара сътрудник да отстъпи или да приключи някое деяние.

Учените наблюдавали и какво става, в случай че " получателят " на известието не реагирал на жеста. Оказало се, че съобщаващият ставал по-настойчив в изразите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР