Хората, които вярват в астрологията, са склонни да бъдат по-малко

...
Хората, които вярват в астрологията, са склонни да бъдат по-малко
Коментари Харесай

Задължително прочетете това, ако вярвате в астрология

Хората, които имат вяра в астрологията, са склонни да бъдат по-малко интелигентни по отношение на всеобщото схващане, и по-нарцистични от междинното равнище. Това са открили трима психолози от университета в Лунд, които си сложили за цел да изследват избрани черти на вярващите в астрологията.

Методът им на проучване включвал онлайн въпросник, а резултатите от проучването са оповестени в списанието Personality and Individual Differences. В него учените от университета Ида Андерсън, Джулия Персон и Петри Каджониус описват за опитите си за проучване на логиката на психиката на хората, вярващи в астрология.
Зебрите бели с черни линии ли са или черни с бели линии? Отговорът ще ви изненада
Зебрите са емблематични със своята отличителна украска, само че замисляли ли сте се дали зебрите са бели с черни линии или черни с бели ивиц...

Въпреки че науката отхвърля връзката сред придвижването на звездите и орисите на хората, въпреки всичко милиони хора по света имат вяра, че астрологията е достоверна. В заключенията си откривателите акцентират, че в последните години вярата в астрологията нараства - евентуално като реакция на стрес вследствие на пандемията от COVID-19. Основна цел на проучването е да се откри дали хората, които са подготвени да имат вяра в псевдонаука, имат някакви общи черти.

За тази цел учените основават онлайн въпросник, предопределен да разпознава чертите на личността. Анкетата е добавена към друго проучване на откриватели от университета Rovira i Virgili през 2006 година, а към компилацията е прибавен и къс IQ тест.

Въпросникът е запълнен от 264 англоговорящи възрастни посредством специфична група във Фейсбук.

Резултатите сочат, че хората, които имат вяра в астрологията, са склонни да реализират по-високи от междинните резултати при нарцистични измервания и също по този начин са се справили зле в теста за просветеност. Това демонстрира, че хората, които имат вяра в астрологията, са склонни да бъдат по-фокусирани върху себе си от междинното и виждат себе си като специфични хора с естествени лидерски умения, които, обаче, са по-малко интелигентни от елементарния човек. Колкото по-високо е равнището на просветеност на даден доброволец, толкоз по-малко той има вяра в астрологията.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР