Хората, които получават т.нар. “коктейл от ваксини“ срещу коронавирус, са

...
Хората, които получават т.нар. “коктейл от ваксини“ срещу коронавирус, са
Коментари Харесай

Авторитетното списание Lancet: Има странични ефекти при смесването на две ваксини

Хората, които получават така наречен “коктейл от ваксини “ против ковид, са склонни по-често да развият леки странични резултати като тресчица, отмалялост или главоболие, оповестяват откриватели във Англия. Тези реакции обаче са краткотрайни и няма други опасения за сигурността на имунизираните, оповестяват откривателите в здравното списание Lancet, представени от Сега.

„ Нормално е тези реакции да се появят след имунизацията. Просто са налице по-често при разбъркване на две разнообразни ваксини “, сподели доктор Матю Снейп, доцент по педиатрия и ваксинология в Университета в Оксфорд.

В проучването са се присъединили над 830 доброволци на 50-годишна възраст и нагоре, които са разпределени на инцидентен принцип в четири разнообразни схеми за имунизация, включващи препаратите на Oxford / AstraZeneca и Pfizer / BioNTech, като първата и втората доза са постевни на период от 28 дни. Треска е регистрирана при 34% от тези, които са получили имунизацията на AstraZeneca като първа и имунизацията на Pfizer като втора доза, спрямо 10% при доброволците, които са получили две дози от имунизацията на AstraZeneca. 41% от хората, които са получили имунизацията на Pfizer първа и имунизацията на AstraZeneca като втора доза също са имали леки странични резултати, спрямо 21% от доброволците, имунизирани с две дози Pfizer.

Не е имало хоспитализации заради признаците и множеството от реакциите са били следени в границите на 48 часа след имунизацията, откриха учените. Те означиха, че не са получили доказателства за съсирване на кръвта, обвързвано с имунизациите AstraZeneca и Johnson & Johnson при нито един от доброволците в границите на една седмица след слагане на втората доза.

Учените също по този начин означиха, че техните констатации се основават на първични данни и сега текат изследвания за тестване на смесено приложение на имунизациите, създадени от Moderna и Novavax.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР