Хората, гласували за ГЕРБ и „Обединени патриоти” на последните избори,

...
Хората, гласували за ГЕРБ и „Обединени патриоти” на последните избори,
Коментари Харесай

Проучване: Една добра година за електората на ГЕРБ и ОП, за другите – не толкова

Хората, дали своят вот за ГЕРБ и „ Обединени патриоти” на последните избори, по-често са записали повишение на заплатата на най-малко един член на своето домакинство през 2017 година спрямо електората на другите партии. Това демонстрират резултатите от проучване на организация АФИС, направено със лични средства измежду 1010 пълнолетни българи.

През 2017 година се покачва броят на хората с облекчено материално състояние, само че наклонността не важи еднообразно за всички обществени категории. Така единствено при 21% има покачване на заплатата на най-малко един от членовете. Делът е „ значимо по-висок” в регионалните градове, при 30-39-годишните, при чиновниците и, както стана ясно нагоре, при симпатизантите на ръководещите.

Според АФИС повдигането на минималните заплати е съживило пазара на артикули и услуги от първа нужда, като също така мярката е понижила двойно – от 20% на 10%, семействата, в които на всеки член се падат под 200 лева Заради поръчките в промишлеността и емиграцията понижават случаите на загуба на работно място и кратко работно време.

От друга страна обаче случаите на забавени заплати са по-чести, в сравнение с през 2010 година и хората с дългови проблеми са 30% при 18% в пика на рецесията.

На този декор, желанието за нови избори пораства и към този момент над една пета от хората желаят да застанат пред урните. 41% виждат и политическо напрежение. „ Това се изяснява не толкоз с визията за съществуване на различна политика и неин притежател, колкото със заразителния резултат на нервността и неувереността, която бе демонстрирана по върховете – по съответно от ГЕРБ във връзка на корупционните разкрития и тематиката за приватизацията по време на прехода”, показват създателите на проучването.

Доверието в другите институции също ерозира гладко като се изключи Европейския съюз, където има регистриран напредък.

Ако избори се организираха в този момент, ГЕРБ би получил 27%, Българска социалистическа партия 23%, Движение за права и свободи 8%, Оперативна програма 6%. Партия „ Воля “ би се озовала още веднъж на прага на Народното събрание с малко под 3% от всички гласоподаватели.

Според АФИС по тематиката с проверката на приватизацията „ Българска социалистическа партия не долови хумора в сходен коренно ляв план на една дясна партия и реагира със смъртна съвестност, влизайки в режим на пояснения пред обществото и вътре в управлението си. Ако Българска социалистическа партия притежаваше и представяше ясна положителна стратегия с необятна чуваемост, да вземем за пример тази за отбраната на правата на наемния труд и потребителите, тя щеше да употребява „ тефлонова отбрана “ против отрицателната агитация на ГЕРБ и множеството медии”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР