Хора в Русия продължават да почитат паметта на десетките украинци,

...
Хора в Русия продължават да почитат паметта на десетките украинци,
Коментари Харесай

Това не е за мъртвите, а за живите. Цветя в знак на протест срещу войната се появиха в 60 руски града

Хора в Русия не престават да почитат паметта на десетките украинци, които починаха по време на ракетния удар по град Днипро предишния месец. Цвета, плюшени играчки и бележки, написани на ръка, се появиха в най-малко 60 града на съветска територия тъкмо до статуите на украински поети или до тези на жертви на политическите репресии от руската ера.

беше една от най-смъртоносните от началото на съветската инвазия в Украйна и провокира нова форма на антивоенен митинг в Русия. За тях споделя " The Moscow Times " - без значение издание, основано в Нидерландия, което се концентрира върху новините от Русия.

" Не можех да мълча. Това е позиция против войната, а не просто печал за починалите в Днепро ", споделя под изискване за анонимност жена, която е положила цветя на монумент в сибирския град Новосибирск.

Кадрите от опустошения жилищен блок и цивилните жертви след удара на 14 януари служат като шокиращо увещание за разрушенията, породени от войната в Украйна, и провокират яд и позор измежду някои руснаци.

Продължаващите възпоменания на жертвите от нападението са първите антивоенни митинги в цялата страна след демонстрациите против " частичната " готовност в страната през септември. Те даже си завоюваха лично име: " цветни митинги " (Цветочный протест).

Въпреки че от ракетния удар против Днепро към този момент изминаха три седмици, по редица съветски монументи не престават да се появяват цветя.

" Реших да положа цветя на локалния мемориал, с цел да покажа, че не на всички руснаци им липсва съчувствие към украинците. Мислех си за жертвите в Днепро и за това какво би трябвало да е било да се намираш под отломките ", споделя мъж от Ханти-Мансийския самостоятелен окръг.

Съобщава се, че в четвъртък в южния съветски град Краснодар локални поданици са положили жълти рози със синьо-жълти панделки - цветовете на украинското знаме. В град Казан локални поданици са сложили цветя и фотоси от разрушената жилищна постройка в Днепро. Те са оставили и ръчно написано обръщение, което гласи: " Казан скърби ". Предметите са оставени до монумент за жертвите на политическите репресии.

В севернокавказкия град Владикавказ пред различен подобен монумент се виждат няколко червени карамфили и детска играчка, а в град Псков има положени цветя и запалени свещи.

При нападението против Днепро починаха минимум 46 души, в това число шест деца. Други 80 души бяха ранени. Кремъл не поема отговорност за случилото се, като публични лица и прокремълски коментатори допускат, че детонацията в жилищния блок е породена от украинската противовъздушна защита.

 Паметник на украинската писателка Леся Украинка е отрупан с цвета
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР