Хора с увреждания от общините Балчик и Добрич се събраха

...
Хора с увреждания от общините Балчик и Добрич се събраха
Коментари Харесай

Хора с увреждания излязоха на мирен протест пред РЗИ – Добрич

Хора с увреждания от общините Балчик и Добрич се събраха на кротичък митинг пред постройката на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в регионалния град.

Те предадоха на шефа на РЗИ доктор Светла Ангелова лист с 11 претенции, измежду които сложна и справедлива здравна експертиза, по-кратки периоди за явяване пред комисиите на ТЕЛК и „ обществената пенсия да не е на опашката на обществената система и грижа в България “.

„ Пуснала съм документи за преосвидетелстване преди две години и към момента нямам решение “, сподели пред Българска телеграфна агенция Деспина Маринова, ръководител на балчишката организация на Съюза на инвалидите. „ Освен това поголовно смъкват процентите на хората. В доста случаи е безсмислено това явяване пред комисия на ТЕЛК на всеки една или три години “, сподели още тя.

„ Защо не се направи по този начин, че да се удължи работното време на ТЕЛК или да преглеждат повече заболели дневно? В момента има толкоз заболели, на които към този момент им е изтекло ТЕЛК решението, и те остават без единствения си източник на средства и за храна, и за медикаменти “, разяснява Саша Георгиева, уредник на митинга в Добрич.

Д-р Ангелова разясни за протестиращите, че Наредбата за здравната експертиза не разрешава на лекари, които приготвят пациенти за явяване пред ТЕЛК, да работят в комисия. По думите ѝ, това забавя окомплектоването на медицинските документи.   

„ Полагаме големи старания. Всеки месец сътрудниците освидетелстват или преосвидетелстват сред 350 и 400 души. За всеки от тях се приготвя здравно досие. Трябва да се види неговата история, да се прегледат настоящите документи и, в случай че е належащо, индивидът да бъде поканен на обзор. Това лишава доста време. Каквото и да вършим, при тези условия това е максимумът, който сега е вероятен “, сподели доктор Ангелова.

„ Опитвали сме няколко пъти да образуваме спомагателна ТЕЛК комисия, която да поработи известно време, с цел да можем да компенсираме това закъснение, само че няма сътрудници, които да желаят да работят в ТЕЛК “, добави шефът на РЗИ.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР