Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет .

...
Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет .
Коментари Харесай

Гладна стачка. Хора с увреждания на протест пред Министерския съвет

Хора с увреждания излязоха на митинг пред Министерския съвет. Те упорстват в дневния ред на държавното съвещание тази седмица да бъде Наредбата за здравната експертиза (НМЕ). Целта е да се подсигуряват по-кратки периоди за издаване на решение на ТЕЛК, а съпътстващите болести също да се вземат поради към главното.

Когато протестиращите се събраха, един от основателите на акцията - Павлина Григорова, разяснява, че няма " политическо обяздване " на митинга. Тя изясни, че задачата е да се покаже, че повече по този начин не може да се продължава със настоящето състояние с издаването на ТЕЛК, предава Българска телеграфна агенция. Сред протестиращите има и оповестили гладна стачка.

" От лятото е взето решение, че ще се върне остарялата експертиза преди 2018 година В нея се взимат под внимание сложно всички болести. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да разрешава орязването на проценти ", разяснява Григорова. Самата тя е в инвалидна количка и има няколко болести, главното от които е кардиомиопатия.
 Снимка Българска телеграфна агенция
" Изкуственото задържане на наредбата след гласуването на Националния съвет на хората с увреждане и сегашната ѝ преработка са жестоко потъпкване на законодателството на Република България. Считаме, че това е форма на геноцид и посягане върху елементарни човешки права вписани в конституцията на страната. Заедно с това по никакъв метод не се съблюдава и Конвенцията за правата на хората с увреждане на Организация на обединените нации. Нечовешко е да бъдат оставени хиляди хора месеци без освидетелстване и без приход. Ако това не е жестоко посягане над човешките права и животи, то ние нямаме пояснение, каква политика води страната и за какво е ориентирана против хората с увреждане! ", се споделя в готова от Павлина Григорова.

Сред главните претенции на хората с увреждания са следните неща:

1. Достъп до лекуване, в въпросите на редките заболявания, да се търси опция в други страни. Зависимостта от дарителски акции да бъде избегната. Незабавно въвеждане на правото на пациентите да избират дружно с лекуващите си лекари личната терапия, тъй като наложеното от Министерство на здравеопазването в годините като образец води до в допълнение затруднение в доста проблеми. Не всяко тяло реагира на наложеното с протокола лекуване.

2. НЗОК да преразгледа финансирането на лечения и лекуване по потребностите на пациентите и избраните болести, и с наше присъединяване, а не съгласно " нечие “ мнение. Касае всички редки болести и Министерски съвет. МГ, лупус и други. Незабавна смяна по работата с доставките на лекарства и планувания импорт. Недопускане на прекъсване и липсва на инсулини за диабетиците и поддържащите лекарства за епилепсия.

3. Достъп до нови способи на лекуване. Имуноглобулинови лечения и плазмафереза.

4. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Сроковете да утвърждение от НЗОК да бъдат сведени до най-малко.

5. Хората освидетелствани от ТЕЛК – да не губят правата си след всяка нова разпоредба.

Незабавно обявяване на Наредба за медицинската експертиза във формата, която беше гласувана на Националния съвет на ХУ.  Автоматично служебно култивиране на документите на хората изпаднали от системата заради настоящата все още разпоредба. Незаконосъобразно е да се нанасят промени след гласоподаване на НСХУ.

6. Придобилите право на непозната помощ, да не я губят в интервалите от комисия до комисия. Веднъж седнал на количката или изпадвал според от непозната помощ и обрижване не може да остава без такава грижа за месеци, както е сега

7. Личната помощ да бъде съобразена и с помощните средства към нея. /професионална/

8. Без прекъсване на обществения най-малко във времето от ТЕЛК до ТЕЛК. На този стадий хиляди хора с увреждане сме без приход! И броя продължава да пораства. Или подсигуряване на минимално заплащане към база проценти на ЕР все още.

9. Подсигуряване на положително заплащане на лекарите, работещи в комисиите на ТЕЛК. И възобновяване на екипите със експерти. Управата на всяка болница е длъжна да управлява комисиите, само че на процедура не е по този начин. Всяка комисия работи по своя " волна стратегия “. Пълно уеднаквяване да активността на комисиите на ТЕЛК. Законите в Република България са едни за всяка област.

10. Хора с увреждания от детска възраст, освидетелствани един път, да не бъдат обвързвани с най-малък трудов стаж, с цел да получават обезщетение - пенсия по неработоспособност.    
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР