Хора от Родопската яка на Пазарджишко стягат протести заради занемарени

...
Хора от Родопската яка на Пазарджишко стягат протести заради занемарени
Коментари Харесай

Родопчани стягат протести заради опасни пътища

Хора от Родопската яка на Пазарджишко стягат митинги поради занемарени и станали към този момент рискови пътища. Това стана ясно от изявление на депутата Сергей Кичиков в Народното събрание. Той сложи пред министъра на районното развиване Петя Аврамова въпроса дали в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура " за тази година са планувани средства за главен ремонт на правата Велинград-Сърница, която е обществена държавна благосъстоятелност и се стопанисва и ръководи от Министерство на регионалното развитие посредством АПИ.

Републиканският път Велинград - Сърница - област Смолян има извънредно значимо значение, защото съставлява връзка сред област Смолян и област Пазарджик до Гоце Делчев и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден ”. Той е и най-кратката връзка за пътуващите от Южна България до Велинград. Трасето до Сърница е главен пътен възел за жителите на града с по-големите административни центрове, като Велинград, Пазарджик, Пловдив и София.

То е в окаяно положение, защото в околните години не е осъществяван главен ремонт, пътят е мощно деформиран и непристъпен при естествени условия. В някои сектори изцяло липсва асфалтова настилка. Основата на пътя е разрушена, в резултат на което прекосяването на коли, даже и леки, е извънредно мъчно, а тук-там даже невероятно. През зимата нерядко пътят пропада и прекосяването на коли, най-много тежкотоварни и с по-големи габарити, като рейсове, е изцяло невероятно. На риск са изложени животът и здравето на пасажерите. Проблемът с неприятното положение на правата е бил поставян пред всички виновни институции, само че към сегашния миг не са подхванати никакви ограничения за възстановяване на проходимостта на трасето. Това слага под въпрос и идния туристически сезон, а туризмът е главен занаят за сърничани.

Министърът по време на парламентарния надзор отговори, че през тази година не са планувани средства за осъществяване на главен ремонт и реорганизация, а единствено за изкърпване. То обаче надалеч не взема решение казуса.

Депутатът разяснява, че отговорът е неудовлетворителен. Припомни, че макар стихотворец ангажимент за ремонт на пътя Нова махала - околност Вълча поляна, това не е направено, а жителите на Батак, Нова махала и Фотиново са организирали обсада на пътната права, имат позволение за 31 май, 1 юни, 4 юни и 9 юни. Предполагам, че същото ще се случи и с жителите на Община Сърница, предвижда Кичиков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР