Хора от близкото обкръжение на президента искат еднолична власт и

...
Хора от близкото обкръжение на президента искат еднолична власт и
Коментари Харесай

Явор Божанков: Вече сме внесли законопроекти за 850 лв. минимална заплата,  данъчни облекчения и промени в Изборния кодекс 

Хора от близкото обграждане на президента желаят еднолична власт и президентска република

“Продължаваме смяната “ показаха следната теза – те били сюрпризирани кой предложил кандидатурата запредседателя на Народно събрание, а те участваха в този председателски съвет с двама представители. Би трябвало да се осведомят един-друг съответно какви решения са взети и да не бъдат по този начин сюрпризирани в зала. “ Това съобщи секретарят на парламентарната група на “БСП за България “ Явор Божанков в ефира на NovaNews по отношение на избора на Вежди Рашидов за ръководител на Народното събрание.

„ В тази обстановка последното нещо, което ни би трябвало, е офанзиви сред политически партии и то досегашни сътрудници “, разяснява националният представител от левицата и добави: „ Нямам подозрение, че сътрудниците не го вършат преднамерено, само че това налива гориво в концепцията за разграждане на парламентарния модел. Има кръгове в България и проект, който върви в посока еднолична власт и президентска република, което считам, че е най-лошият сюжет за страната ни “, безапелационен е той и посочи, че Политическа партия също алармират за рискова вълна от популизъм, която идва от партии като “Възраждане “.

„ Нинова съобщи, че в случай че до дни този парламент не стартира да работи, от една страна страната ще е без бюджет през зимата, а въпреки това отиваме на избори – това значи непосредствено еднолична власт на длъжностен кабинет “, разяснява още Божанков и добави: „ Тук чуваме тези и от близкото обграждане на президента, че единственият излаз е президентска република. “

В предаването “Твоят ден “ националният представител напомни за инициираната от Българска социалистическа партия среща за рамката на бюджета, с цел да не се трансформира той в предизборно наддаване и вълна от популизъм. „ Това е рисково за страната, тъй като може да ни вкара в подобен недостиг и разноски, че потомство българи след нас да заплащат сметката. Получихме схващане и стартира разговор. Точно това би трябвало да създадем сега – инфлацията желае таван на цени на енергоносители, желае обезщетения за консуматори. Не на последно място – следващата година, в случай че няма работещ парламент, който да одобри законодателни промени, битовите консуматори излизат на свободния пазар и ще заплащат над пет пъти по-скъп ток. Това не би трябвало да годопускаме “, безапелационен е той.

„ Ние сме декларирали, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане “, удостовери позицията на Българска социалистическа партия Божанков и продължи:„ Не мога да се съглася с това оповестяване на обединения, тъй като на следващия ден ще има други гласувания, по които партиите ще гласоподават дружно, да вземем за пример ГЕРБ с “Продължаваме смяната “ за експорт на оръжия. Абсурдно е някой да излиза и на база това да афишира обединения “, изясни той и добави, че да бъде определен най-възрастният депутат за ръководител на Народното събрание е тежък компромис.

„ Асен Василев не е прав да афишира някаква коалиция на хартиената бюлетина “, съобщи Божанков и даде образец с гласоподаване преди година на Движение за права и свободи и “Демократична България “ за повдигане лимита за гласоподаване в чужбина извън ЕС: „ Преценили са, че по този начин ще вземат повече гласове. Тоест партиите следват някаква своя политика и не може на всяко едно гласоподаване някой да афишира коалиция “, счита той.

В това Народно заседание Българска социалистическа партия има към този момент импортирани няколко законопроекта и един от тях касае право на избор на гласоподавателя дали да гласоподава с машина или с хартия. „ Другите касаят данъчни облекчения за работещи фамилии и повишение на минималната заплата на 850 лева “, сподели още Божанков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР