Хора, които са преминали през доброволна военна служба, ще имат

...
Хора, които са преминали през доброволна военна служба, ще имат
Коментари Харесай

Доброволната казарма ще пази от уволнение

Хора, които са минали през доброволна военна работа, ще имат преимущество при назначение на работа освен в армията и Министерство на вътрешните работи, само че и в цялата държавна администрация. Това планува новият текст в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, препоръчан от вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов.

Проектозаконът планува доброволческата работа де е 6 месеца и ще включва начална и специфична военна подготовка, а по-късно и работа в някое отделение. Войници ще могат да бъдат както мъже, по този начин и дами. Те би трябвало да са пълнолетни, да не са осъждани или упрекнати в тежко съзнателно закононарушение, да са приключили най-малко седми клас и да са под 42 година

Докато са на доброволната работа, бойците ще би трябвало да съблюдават всички ограничавания за професионалните военни, само че ще употребяват и техните права и привилегии. Ще получават съществена заплата за служба и звание, като точният ѝ размер ще се дефинира от министъра на защитата.

Освен това ще може да се запишеш боец и без да уведомяваш работодателя си, защото по време на службата бойците ще са предпазени против уволняване от частния им шеф и ще се водят в неплатен отпуск, който не може да бъде отхвърлен от шефовете. Специално поради доброволната казарма се трансформират Кодексът на труда и Законът за държавния чиновник.

С измененията в закона се вкарва и наложително 10-часово военно образование всяка година за гимназистите.

Източник: пик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР